Flashmob

2021.10.08. 17:00

Piazzolla-villámcsődület Váradon

Fotó: bihon.ro

Tóth Gábor

Villámcsődülettel, ún. flashmobbal népszerűsítette a nagyváradi filharmónia szerda délután 6 órakor a Szent László téren a másnap sorra kerülő évfordulós Ástor Piazzolla-koncertjét. A száz éve született argentin mester két rövid lélegzetű darabját (Oblivion és Libertango) hallhatta a mintegy 70–80 fős összesereglett érdeklődő alkalmi közönség szűk tíz percig. A koncertízelítőben részt vett a filharmónia zenekarának öt vonósa, a bandoneónt a szólistaként meghívott olasz fiatalember, Giancarlo Palena szólaltatta meg. Az eseményen kihelyezett promóciós pannón szereplő QR-kód okostelefonos szkennelésével két belépőjegyet lehetett nyerni a másnapi hangversenyre.

Piazzolla két ellentétes arca villant fel erős kontrasztban néhány perc alatt a váradi főtéren, a belenyugvó és harcos, lírai és drámai, édesbús és tüzes. Az Oblivion (Feledés) Marco Bellocchio 1984-es IV. Henrik c. filmjéhez íródott, mely Luigi Pirandello azonos című drámája nyomán készült. Fájdalom és lemondás ez a lélekfátyolos muzsika, egy mindössze epizódszerűen felsejlő halvány-nosztalgikus reménytöredékkel. Pirandello drámájának felvetése időszerű. A címszereplő amnéziájától megőrült, avagy épp ettől lett valódi önmaga? Elvárt társadalmi álarcokat viselünk a világban való túlélésért, míg végül elfelejtjük kik voltunk valójában, vagy önmagunkat adjuk és mindenki más néz majd őrültnek? A válasz az Oblivionra a Libertango volt (1974), egy újabb meghasonulás, ezúttal Piazzolláé önmagával. A szabadság (libertad) és a tangó szóösszetételből szőtt cím ars poetica, a szerző alkotóművészetének a hagyományos formákon való túllépésére, tradíciókkal való szakítására utal, a klasszikus tangóból így születik meg az ún. nuevo tango műfajának forradalma. Az energikus, már-már erőszakos zaklatottságú darabra a gazdag hagyományú nagyváradi Dans Club ’80 két fiatal versenytáncos-párja tangózott, a zenei tartalomhoz illően kimerevített törésektől szabdalt igazán kortárs ízű koreográfiát láthattunk. Ahogy az villámcsődülethez illik, amilyen gyorsan összegyűltek az emberek, olyan gyorsan fel is oszlott az érdeklődő sereglet. Nem ez az első alkalom, hogy a nagyváradi filharmónia csatlakozik az új évezred 2003 óta jegyzett népszerű trendjéhez, és a nevezett flashmobbal villant fel zenei értékeket az utcán, minőség iránti érdeklődésre ösztönözve az épp arra járókat, de talán spontánabbak voltak a zeneintézmény részéről a korábbi akusztikus utcai megnyilvánulások, mint a mostani gondosan előkészített helyszínű, kihangosított zenei megmozdulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában