Terepszemle

2021.10.29. 09:43

Marcel Dragoș: Fel vagyunk készülve a télre

Verőfényes, meleget adó napsütésben zajlott le csütörtök délelőtt a RER Vest cég nagyváradi telephelyén a terepszemle, amelyben azt ellenőrizték, fel van-e készülve a vállalat a téli hóeltakarítási szezonra.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A helyszíni terepszemle Marcel Dragoș alpolgármester vezetésével zajlott le, akit néhány városházi munkatárs mellett a sajtó képviselői is elkísértek. Az első benyomást azonban nem is a Morii utcán szépen felsorakoztatott, bekapcsolt motorjukkal búgó járművek tették az emberekre, hanem a meleget adó verőfényes napsütés, ami miatt elég furcsa is volt a téli hóeltakarításról beszélni. Mint azt Pálhegyi Zoltántól, a RER Vest gazdasági igazgatójától megtudtuk, évről évre kevesebb munka van a városban a hóeltakarítással, a felhalmozott csúszásgátlók között van még két évvel ezelőtt beszerzett só is – jelezte.

Marcel Dragoș alpolgármester és Florin Gontariu, a RER Vest igazgatója végigjárták a telephelyet, majd a látottak alapján nyilatkoztak a sajtónak. Az alpolgármester kifejtette: a felszereltség tekintetében nagyrészt ugyanaz a helyzet, mint a tavaly volt, kivételt képez egy régebbi jármű lecserélése egy modernebbre. Nagyváradon 3,2 millió négyzetméternyi közút van, a téli időszakban ennyi felületet kell megszabadítani a hótól és a jégtől. A város négy sürögőségi övezetre van felosztva, és e besorolás sorrendjében szállnak ki terepre havazás idején a RER járművei.

Az első sürgősségi övezetbe tartoznak a közintézményekhez, iskolákhoz, kórházakhoz vezető utak és a fő közlekedési útvonalak, ezekről a helyekről takarítják le először a havat. Dragoș hozzátette, hogy tavaly nem volt gond a hóeltakarítással, leszámítva a dombvidéken található néhány eldugottabb utcát, de a RER felszereltségét látva úgy ítélte meg, hogy az idén nem lesz gond ezzel a szolgáltatással.

Anyagok

Florin Gontariu az elmúlt évhez képest annyi újdonságról számolt be a géppark tekintetében, hogy egy közepes kapacitású hóeltakarító eszközt egy új, euró 6-os, 8 köbméter kapacitású járműre cseréltek, így a RER Vest Nagyváradon egyszerre 99 köbméter csúszásgátlót, azaz 12 tonna szilárd csúszásgátlót tud a város utcáira kiszórni egyetlen kiszállás alkalmával. „Ez a kapacitás biztosítja a csúszásgátlást a teljes I. sürgősségi övezetben” – fogalmazott Gontariu.

A RER Vest az idei téli szezon kezdetére hétezer liter kalcium-kloridot halmozott fel, mely az I. sürgősségi övezet lefedésére elegendő. Körülbelül 1700 tonna sót is felhalmoztak, továbbá a Salina Ocna Dés sóbányával szerződést kötöttek további hatezer tonna só beszerzésére a 2021–2022-es téli szezonra. Mindezek mellett a tavalyi mennyiségnek megfelelő magnézium-klorid és kalcium-klorid áll a rendelkezésükre. Megemlítette azt is, hogy gépparkjukban 8 négykerék-meghajtásos jármű van, tehát a domboldalon is hatékonyabban közbe fognak tudni avatkozni. „A beavatkozási kapacitás elegendő arra, hogy biztosítsa a megfelelő hóeltakarítást. „Fel vagyunk készülve a télre” – vonta le a következtetést Marcel Dragoș alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában