Alkotótábor

2021.10.26. 17:00

Közös alkotótáborban a MOME és a nagyváradi PKE hallgatói

Közös alkotótáborban vettek részt az elmúlt héten Bihar megyében a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és Partiumi Keresztény Egyetem képzőművész hallgatói. A projekt során olyan érmelléki vállalkozóknak nyújtottak segítséget, akik újítani szeretnének vállalkozásuk arculatán, a programban ugyanakkor a bihardiószegi önkormányzat is részt vesz.

Fotó: Torkos Márk Erik

János Piroska

Székelyhídi cukrászda, bihardiószegi pizzázó, méhészet, szürkemarha-tenyésztő, nagyváradi esküvőszervező, illetve a bihardiószegi önkormányzat is kedvezményezettje annak a projektnek, amely a Partiumi Keresztény Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében zajlott, illetve zajlik, hiszen a kezdeti arculatváltási ötletek mellett a vállalkozók a jövőben is segítséget fognak kapni a programban résztvevő hallgatóktól.

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen van egy kurzushét, amikor a hallgatók felvehetik bármelyik szaknak egy-egy meghirdetett kurzusát, hogy kicsit belelássanak más szakmákba, területekbe is, illetve közösen dolgozhassanak más szakterület képviselőivel – mondta el érdeklődésünkre Hegyi Béla, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének oktatója. – Az időközben a Partiumi Keresztény Egyetemmel létrejött együttműködésben kitaláltuk az érmelléki gasztrotúra témát, amelyben igyekeztünk olyan vállalkozásokat felkeresni, amelyek a gasztronómiával kapcsolatba hozhatók és valamilyen fejlődést szeretnének elérni a térségben. A projekt nagyszerű lehetőséget nyújtott arra, hogy hallgatóink megismerjék a térség embereit, vágyait, illetve, hogy együtt dolgozzanak az itteni diákokkal.” Budapestről kilenc diák vett részt a programban, voltak köztük grafikusok, formatervezők. Pénteken társaik, illetve az érintett vállalkozók jelenlétében mutatták be projektjeiket, amelyekben arculatváltási, brandépítési tanácsokat adtak a program kedvezményezetteinek.

Az egyik projekt például a szelektív hulladékgyűjtést, a lakossági felelősségvállalást hivatott népszerűsíteni a bihardiószegiek körében.

„Az utóbbi évtizedekben nagyon beszűkült a kreativitás az Érmelléken, és ennek a partneri kapcsolatnak, amit a Partiumi Keresztény Egyetem, illetve Balázs Zoltán tanszékvezető szorgalmazott, mi, bihardiószegiek szeretnénk az élére állni, az Érmellék hasznára, illetve az érmelléki közösség számára hasznossá tenni azt a kreatív energiát, ami a Partiumi Keresztény Egyetemen és partneregyetemein évről évre megújul. Örülök annak, hogy a magánszféra is bekapcsolódott a projektbe, hiszen nemcsak az önkormányzat, hanem több vállalkozó is jelen volt, számukra a brandépítésben, üzleti tervben nagyon nagy segítségükre lehet a PKE” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere, akit az önkormányzatot érintő projektről is kérdeztük.

„Azt tapasztaljuk, hogy a hulladékgazdálkodás egész Érmelléken egy kaotikus helyzetet teremtett, nekünk, közösségi vezetőknek pedig fontos, hogy az emberek mentalitását átformáljuk. Úgy gondoljuk ugyanis, csak büntetéssekkel, szigorításokkal nem tudunk eredményt elérni, és itt kapcsolódik be a PKE Művészeti Tanszéke, mivel a közeljövőben egy olyan közös projektet fogunk életbe léptetni, amiben igyekszünk a helyi közösségek, lakosok, illetve gyerekek mentalitását átformálni a hulladékgazdálkodást illetően. Meg szeretnénk mutatni természeti szépségeinket, illetve azt, hogy ezt miként tesszük tönkre saját magunk. Mindennek nem a negatív vonulatát szeretnénk kiemelni, ellenkezőleg, pozitív példákkal, játékos nevelési programokkal igyekszünk majd felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, a környezettudatosságra” – mondta el az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában