Beruházás

2021.10.28. 09:30

Jóváhagyták a Kossuth utcai térrendezést

A Nagyváradi Városi Területrendezési Bizottság (CMUAT) október 22-iki ülésén jóváhagyták a beterjesztett projektek és dokumentációk túlnyomó többségét, köztük a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs felszínének területrendezési elképzeléseit is.

Pap István

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye arról számol be, hogy a Kossuth utcai mélygarázs felszínének területrendezési tervét már korábban elfogadta a főépítészi hivatal, időközben azonban egy sor módosító javaslatot foglaltak bele a tervbe: például az Eminescu-szobor talapzatára, továbbá arra vonatkozóan, hogy az ott már meglévő fákat meg kell tartani, illetve újakat kell ültetni. „A javasolt területrendezés megkapta az összes szükséges jóváhagyást. A városrendezési bizottságban a korábban már kiadott jóváhagyásban szereplő javaslatok mentén elemeztük újra a részletes területrendezési elképzelést” – idézi a közlemény Radu Fortişnak, Nagyvárad főépítészének a szavait.

Mint arról többször is beszámoltunk, a Kossuth utcai mélygarázs fölötti tér kialakítására kiírt nemzetközi versenypályázat eredménye nem nyerte el a váradi lakosok tetszését. Ennek hatására a helyi önkormányzat érvénytelenítette a versenypályázat eredményét, a nemzetközi zsűri által a legjobb hatnak ítélt pályamunkát online szavazásra bocsátotta és az ezen nyertes pályázatot valósítja meg. Eszerint a mélygarázs bejárata fölött egy kétszintes (földszint plusz emelet) galéria épül. Az építményt, melynek külső falai üvegből lesznek, képzőművészeti kiállításokra fogják használni. A neológ zsinagóga felőli oldalon lesz egy kávézó, a tér túloldalán az Eminescu-szobor közelebb kerül majd a Körös-parthoz. A területen gránitkőből készült padokat helyeznek ki, a villanyoszlopok napelemekkel fognak működni.

Hévízközpont

Termálvíz-kutatási központ létesül Nagyváradon, melynek székhelye a Cazaban utca 47. szám alatti volt Ifjúsági Hotelben lesz. A CMUAT jóváhagyta azt, hogy az említett épületben 248,73 négyzetméteren alakítsák ki a központot, mely két konferenciateremből, három irodából, recepcióból és a szükséges műszaki helyiségekből fog állni. A központban képzéseket és különböző tevékenységeket fognak lebonyolítani. Az épület maga igencsak leromlott állapotban van, a homlokzatfelújítás egy másik projekt részét fogja képezni. A központot egyébként a mintegy negyven szervezetet, közintézményt, vállalkozást, egyesületet tömörítő Clustherm Transylvania Egyesület fogja működtetni, melynek célja hasznosítani a geotermális energiát.

Társasházak

Az Athos Residence cég a Dimitrie Anghel, az Izvorului és a Piersicilor utcák által közrezárt térségben tervez ingatlanfejlesztési tervet megvalósítani. Az elképzelés az, hogy az említett övezetben 2214 négyzetméteren hat, egyenként kétemeletes ingatlanokat építsen fel. Mindegyik ingatlanban egyenként hat lakás lenne, vagyis összesen huszonnégy lakás épül majd meg. A tervről közvitát fognak tartani. Szintén ingatlanfejlesztési tervet nyújtott be a My Modern Residence Construct cég, számol be a polgármesteri hivatal közleménye. A beruházó háromemeletes tömbházat akar építeni a Kálvária (Gomba) domb tövébe, az Olteniei utca 6. szám alatti telken, az itt álló két ingatlant lebontják.

A CMUAT október 22-iki ülésére egyébként az érdekeltek online is bekapcsolódhattak a Microsoft Teams felület segítségével és így mutathatták be a bizottságnak a dokumentációikat. „Az új módszert most teszteltük és mindenki nagyon pozitívan értékelte azt”jegyezte meg ennek kapcsán Arina Moș, Nagyvárad alpolgármestere, aki kifejezte örömét amiatt, hogy a CMUAT nagy bizottságához benyújtott 24 terv közül mindössze négy nem kapta meg a testület jóváhagyását, ami a tervdokumentációk minőségének bizonyítéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában