Muzsikál az erdő

2021.10.05. 10:30

Idén ismét muzsikált a betfiai erdő

A koronavírus-járvány miatti egy év kihagyás után idén októberben, az első hétvégén ismét megszervezték Romániában is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Október 3-án, vasárnap 11 órától a betfiai erdőbe vártak mindenkit azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitelt népszerűsítsék a számukra, a természetes környezet, a zene, a művészet erejével.

Ciucur Losonczi Antonius

A szép, napsütéses időben sokan kilátogattak múlt vasárnap a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvényre. Ezúttal is voltak szakvezetéses erdei séták, kézműves-foglalkozások, gyermekprogramok, kiállítások, koncertek, és természetesen nem maradhatott el a helyi értékekkel való ismerkedés sem. Lacikonyhás standokat viszont nem állítottak fel, mivel az aktuális járványügyi helyzet ezt nem tette lehetővé.

Az esemény célja a járvány időszakában aktuálisabb volt, mint valaha, hiszen szerették volna a résztvevőket egy környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába „fordítani” a természetes környezet, a zene, a művészet erejével, abból kiindulva, hogy fenntartható, boldog és egészséges emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. Ne onnan folytassuk tehát, ahol abbahagytuk a pandémia kitörésekor, hanem lássuk be azt, hogy nem vagyunk mindenhatóak, és ezért sokkal nagyobb alázattal tekintsünk a természetre. És ugyanakkor be lehetett mutatni azt is, hogy az erdő nemcsak arról szól, hogy fát vágunk benne, hanem ennél sokkal több funkciója is van.

Az erdészháztól nem messze „tanyát vert” a déli órákban a Bábika Játszóház, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület, az EKE 91 Nagyvárad, az M. M. Pódium Színház és egy cserkészcsapat, illetve ki lehetett próbálni az íjászatot, és borokat, levendulából készített termékeket vásárolni. A hivatalos nyitóünnepséget egy ettől körülbelül 800 méternyire található tisztáson tartották, a jelenlevőket köszöntötték: Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, Teodor Suciu, az erdészeti felügyelőség igazgatója, Stelian Pantea, az erdészeti felügyelőség vezetője, Porzsolt Levente, a romániai környezetvédelmi, erdőgazdálkodási és vízügyi miniszter főtanácsosa, Kurucz Tibor, a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeti vezetője, Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum igazgatóhelyettese és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

A továbbiakban a filharmónia vonósnégyese (Nagy Kálmán, Kurucz Tibor, Suciu Attila, Bogdan Cocora) népszerű darabokkal örvendeztette meg hallgatóságát.

A Művészeti Líceum csapata is színvonalas műsorral készült. Alex Lucaciu bihari román népzenét játszott tölcséres hegedűn, felkészítőtanára: Miescu Adrian. Oprea Andreea román népdalokat énekelt, felkészítő tanára Bonţu Aurica. Az iskola egyik emblematikus vonós kamarazene együttese (Cozak Dávid, Ioana Gângă, Costin Albert, Marian Ioan, Marian Ana) Joseph Bolch egyik kamaraművét prezentálta, a felkészítő tanáruk Lupse Anita. Füzesi Sára Nino Rota Cinque Pezzi facili című darabjának 1. és 3. tételét adta elő, felkészítő tanára Mircescu Georgiana, zongorán kísérte őt Ferencz Mercédesz. Egy lenyűgöző trombitás kvartett következett ezután – Kovács Kristóf, Borzási Konrád, Pop Bitiş Lucas és Dudaş Cătălin –, a fiúk felkészítő tanára Vura János. Majd a tehetséges kórus Lukács Annamária zenetanárnő vezényletével lépett fel, népdalokat énekelt Bacsó Ágnes, a billentyűnél Ghitea Balázs foglalt helyet. A sort egy figyelemre méltó együttes (tagok Szakács Kata, Pálfi Boróka, Kiss Ádám és Tóth Fábián Tamás) zárta, melyet MERAKI néven alapítottak.

Az előzetes programban szerepelt még a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs, valamint a Góbé zenekar koncertje és erdei divatbemutató a délután folyamán.

Fotók: A szerző felvételei

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában