Felavatták

2021.10.19. 12:00

Hittantermet avattak a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban

Két jelentős rendezvényt is szerveztek hétfő délelőtt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban: a diákok, csatlakozva az „Egymillió gyermek együtt imádkozza a rózsafüzért” nevű kezdeményezéshez, a kápolnában és online imádkoztak, majd felavatásra került a püspökség és a vredeni egyházközség támogatásával kialakított hittanterem.

Ciucur Losonczi Antonius

Minden év októberében világszerte gyermekek imádkoznak a békéért. Tizenöt éve, Caracasból (Venezuela) indult az „Egymillió gyermek együtt imádkozza a rózsafüzért” nevű kezdeményezés, amelyhez a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói, immár hagyományosan, idén is csatlakoztak. Kiinduló gondolata ennek különben az a Szent Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. Hétfőn reggel 9 órától ezért az iskola oldalán közvetítették a kápolnából a Szabó Ervin spirituális atya vezetésével elmondott imákat és üdvözlégyeket.

A következő helyszín a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Vredeni Egyházközség támogatásával kialakított hittanterem volt. Utóbbi úgy került úgymond képbe, hogy 2013-ban Németország Münsterland tartományában, pontosabban a münsteri római katolikus egyházmegye Vreden nevű helységében több plébániát egyesítettek. Az ennek nyomán létrejött Szent György-plébánia keresett magának egy partneregyházközséget. Akkor még ott tartózkodott Hubert testvér, egy szerzetes, aki ismerte a mallersdorfi ferences nővéreket. Tudta, hogy Váradon is szolgálnak, ezért azt javasolta: próbálkozzanak Erdéllyel, illetve Nagyváraddal, mert az egy biztos pont. Azóta pedig nagyon szépen működik a kapcsolat a Szent László-plébániával. Évente, januárban mennek a váradiak, általában egy tízfős csoporttal, októberben pedig jönnek ők, szintén egy körülbelül tízfős csoporttal. Rainer Pag a vredeni egyházközségben dolgozik, mint sekrestyés. Két-három év elteltével csatlakozott a vredeni csoporthoz, és már akkor megfogalmazódott benne a kérdés: hogyan tudna „jobban beállni ebbe a vonalba”. Neki a hobbija a sport, így ezen gondolkodva megpedzette, hogy bevállalna egy mega-gyalogtúrát. Két évvel ezelőtt ki is vett három hónap szabadságot, hogy ennyi idő alatt eljusson Vredenből Váradra, gyalogosan. A két település közötti több mint 2000 kilométeres távot sikerrel teljesítette, a megtett szakaszokért pedig adományokat lehetett felajánlani. Körülbelül 5 ezer euró gyűlt össze, és Pék Sándor esperes-plébánossal megegyeztek abban, hogy támogatják a Szent László Líceumot, illetve egy hittanteremnek a létrehozását.

A hétfői avatóünnepségen jelen volt a vredeni küldöttség (köztük Rainer Pag), Pék Sándor, Konrád Katalin igazgató, Dulău Dianna igazgatóhelyettes, Kovács Márta némettanár. A termet megáldotta Szabó Ervin, ünnepi műsorral szolgáltak: a Galambos-Szendrei Mónika zenetanárnő által felkészített kórus, valamint Rejtő Dóra (ének) és Rejtő Róbert (gitár) diákok.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában