Rendezvénysorozat

2021.10.04. 15:00

Fiataloknak szóló programok a nagyváradi ökumenikus rendezvénysorozaton

A fiataloké volt a főszerep a Nagyváradon megrendezett Üzenet NEKtek! című, kétnapos ökumenikus kulturális rendezvénysorozat első, szombati napján, ugyanis a PKE dísztermében kora délután és este Mercs János debreceni színművész, a Neonhal nevű keresztény rockot játszó együttes, majd három fiatal énekes, Dánielfy Gergő, Nagy Bogi és Czinke Máté léptek fel.

János Piroska, Pap István

A szombati programok Mercs János, a debreceni Csokonai Színház színművészének Jónás könyve című előadásával kezdődtek 16 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az előadást pár évvel ezelőtt már láthatta a nagyváradi közönség, talán ennek is tudható be az érdeklődők alacsony száma. A stúdióelőadásra berendezett színpadtéren Mercs János a táncszínház elemeit is felhasználta, egyéni előadása a mindenkori ember vívódását jelenítette meg, aki a lét értelme, a világban való küldetése felett elmélkedik, és aki végül rádöbben arra, hogy nem zárkózhat el teljesen a világ forgatagától, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

Az előadást a keresztény rockot játszó, azaz Christ N’ Roll műfajban alkotó debreceni Neonhal-zenekar koncertje követte, sajnos szintén visszafogott létszámú közönség előtt. Előadták többek között a 999 lépés, Kivezet, Add tovább, valamint az első karanténidőszak alatt született dalukat, amely a Többé sehová nélküled címet viseli.

„A szikrája ennek a kétnapos rendezvénysorozatnak az Eucharisztikus Világkongresszusra készült virágkocsi volt, melynek üzenete: »minden forrásom Belőled fakad«. Szerettük volna ezt a kocsit a virágkarnevált követően elhozni Nagyváradra, de úgy gondoltuk, sokkal nagyobb figyelmet tudunk szentelni a virágkocsinak és az azt kísérő fellépők üzenetének akkor, ha nem a Szent Koronával és az azt kísérő kocsikkal együtt érkezik” – mondta el a helyszínen a sajtónak Bódor Edit, a debreceni önkormányzat egyházakkal és határon túli közösségekkel való kapcsolattartásért felelős koordinátora.

Isten és a könnyűzene hírnökei

Délután 18 órától Dánielfy Gergő, Nagy Bogi és Czinke Máté léptek fel a PKE dísztermében. A három előadó korábban szerepelt a magyarországi A Dal tehetségkutató versenyen, illetve ők hárman énekelték el a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hivatalos himnuszát. A program felvezetőjeként Némethy Norbert, az esemény szervezője beszélgetett a fiatal énekesekkel. A jelenlevők megismerhették a magyarországi vendégek első impresszióit Nagyváradról, de a fiatalok vallottak a hithez és az egyházhoz való viszonyukról is, mindhárman az ökumené fontosságát hangsúlyozták. Nagy Bogi elmesélte, hogy az egymásra találásuk Kovács Ákosnak köszönhető, ugyanis az ő ötlete volt az, hogy a NEK himnuszát fiatal énekesek adják elő, ők hárman pedig A Dal tehetségkutató versenyen való szereplésükkel kerültek Ákos látókörébe.

A rövid beszélgetés után közösen elénekelték a NEK himnuszát, majd egyenként mintegy 15–20 perces könnyűzenei blokkot adtak elő. Elsőként Czinke Máté lépett fel, aki négy dalt énekelt el a The Sign nevű együttesének repertoárjából (Ő, Neked szánom, Lelkem, áldd az Urat, Rabmadár), majd Nagy Bogi következett három számmal: elsőként a Véle című dalát adta elő, majd a Maradok és A holnap című dalokat énekelte, melyekkel szerepelt A Dal verseny 2020. és 2019. idényében. Végezetül Dánielfy Gergő következett, ő a Ha lehetne még, a Csönd, az Azt mondtad és az Elmegyek című számokat tolmácsolta. Bár rövidek voltak a zenei blokkok, de ennyi idő is elegendő volt az előadóknak ahhoz, hogy élőben bizonyítsák figyelemre méltó tehetségüket. Kár, hogy nagyon kevés érdeklődő jött el erre az eseményre, mert Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő sokkal több figyelmet érdemel.

Fotók: János Piroska, Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában