Figyelem!

2021.10.27. 08:01

Felfüggesztik a bolognai repülőjáratokat

A Ryanair légitársaság egy hónapra felfüggeszti Bologna–Nagyvárad–Bologna járatait, melyet a váradi polgármesteri hivatallal kötött szerződés alapján üzemeltet.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

A járat felfüggesztését hétfőn hagyta jóvá a Nagyváradi Helyi Tanács. A Ryanair légitársaság döntésének hátterében az áll, hogy nagyon lecsökkent az utóbbi időben a Bologna–Nagyvárad járatok kihasználtsága, jellemzően már csak a gépek helyeinek tíz százalékát foglalták el az utasok. Az elfogadott tanácsi határozat értelmében a Bologna–Nagyvárad–Bologna járatok november 1. és december 1. között nem szállnak fel, és december 1-től indulnak újra, illetve a tavaly júliusban hatályba lépett, egy évre kötött szerződés egy hónappal meghosszabbodik, azaz 2022. augusztus 1-ig lesz érvényben. A napirendi pont vitáján Emilian Pavel PSD-s helyi tanácsos jelezte: „Úgy tűnik, igazam volt, amikor azt mondtam, hogy a Ryanair el fog menni a Nagyváradi Repülőtérről”. Hozzátette, hogy a szabadságolások időszakában a második legkeresettebbnek számító járat mára már ott tart, hogy alig tíz százalékos a kihasználtsága. Mint mondta, ez az eset is annak bizonyítéka, hogy önkormányzati támogatások nélkül nem fenntarthatók a nemzetközi járatok, ezért a légitársaságok szubvencionálása helyett a probléma gyökerét kellene kezelni, azaz a nagyváradi lakosok életszínvonalát kellene emelni, illetve a helyi kis- és középvállalkozásokat támogatni annak érdekében, hogy olyan gazdasági teljesítőképessége legyen a városnak, hogy önerőből is fenntarthasson nemzetközi légi járatokat.

Önnek nem volt igaza. A Ryanair nem megy el Nagyváradról” – reagált Florin Birta polgármester, kifejtve, hogy a súlyos járványhelyzet az oka a járat felfüggesztésének, ugyanis Olaszországba csak megszorításokkal lehet beutazni Romániából. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Nagyváradon jelent ez problémát, ugyanis minden romániai reptéren megfigyelhető az, hogy drasztikusan csökkent a külföldi járatok egy részének a kihasználtsága. „Mi is megtehettük volna azt, hogy üresen repkedjenek a repülők a város felett, csak azért, hogy elmondjuk, vannak nemzetközi járataink, de mi inkább a helyes döntést hoztuk meg, és egy hónapra felfüggesztettük a nem eléggé kihasznált járatot” – tette hozzá az elöljáró. Kifejtette, hogy a Ryanairrel kötött szerződés érvényben van, a most felfüggesztett járatot december 1-től indítják újra. A határozattervezetet hat tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2020-ban kötött szerződést a fapados Ryanair légitársasággal arról, hogy utóbbi négy nemzetközi járatot üzemeltessen a váradi reptérről heti két alkalommal Londonba (Stansted), Milanóba (Bergamo), Bolognába és Düsseldorfba (Weeze). A szerződés értelmében a légitársaság 800 ezer eurós támogatást kap a nagyváradi önkormányzattól. A nemzetközi járatokat eredetileg 2020 decemberében kellett volna beindítani, de előbb 2021 februárjára, majd 2021 júliusára halasztották ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában