Ünnepség

2021.10.06. 18:00

Együtt dobbant a szívünk: Szüreti mulatság Hegyközújlakon

Tarsoly Normen

Egy év kihagyás után a hegyközújlakiak újra szüreti mulatságot szerveztek. Mindenki vágyakozott már egy igazi mulatságra, ahol az egész település, a község apraja-nagyja összefog és közösen megszervezik az ünnepséget. Általában hónapokkal az esemény előtt elkezdik szervezni a mulatságot. Így történt ez most is, ugyanis Mester Anikó már ez év augusztusában elkezdte a gyerekekkel a tánckoreográfia betanítását. A többhetes felkészülés alatt nem csak egy ember dolgozott, ez egy igazi csapatmunka volt, a szülői közösség és az RMDSZ-nőszervezet hegyközújlaki csapatának is volt bőven tennivalója, amire eljött a mulatság napja, vagyis október másodika.

Mindent az újlaki hagyományokhoz megfelelően terveztek és készítettek a helyiek, figyelve az utolsó pillanatig a járványügyi adatokat és az engedélyek beszerzését. Szerencsére minden jól alakult az újlakiak számára, és szombat reggel tizenegy órától a hegyközújlaki református templom harangjai hívták a fiatalokat istentiszteletre. Az istentiszteleten Bátori Judit nt. lelkésznő szolgált és a Zsoltárok Könyve 100. részének 1-5. soraival indította útnak a fiatalokat, amely egy hálaadó zsoltár. A lelkésznő a hálaadásra buzdította a jelenlévőket ezen az örömünnepen. „Hálásak lehetünk a bőséges termésért, a fiataljainkért, büszkék a hagyományainkra, nemzettudatunkra, amely összekovácsol bennünket…” – mondta a lelkésznő, majd folytatta: „Összetartozunk. Együtt dobban a szívünk! – így együtt kell harcolnunk megmaradásunkért” – zárta mondanivalóját, majd az áldás után a fiatalok elindultak hívogatni.

A tizenkét páros négy szekéren Hegyközszáldobágy fele indult, ahonnan Hegyközpályiba mentek tovább, majd Hegyközcsatáron keresztül Hegyközkovácsiba. Minden megálló alkalmával népes várakozók hada fogadta őket, s gazdagon terített asztalokkal várták a hívogatókat. A hívogatást Újlakon fejezték be, és a helyi hagyományokhoz híven minden megállójuknál szalmaégetéssel fogadták őket naplemenete után. A szekerek mellett egy betyáröltözékes lovas is kísérte a konvojt, Forró Jancsi személyében. A hívogatót Bódi Mátyás olvasta fel. Egyre fiatalabbak csatlakoznak a szüreti táncoscsapathoz, ez évben a legkisebbek ötévesek voltak, akik egy ikerpár, mégpedig Mikó Abigél és párja, Somogyi Botond (nyolcéves) és ikertestvére, Mikó Anasztázia, akinek a párja Somogyi Milán (hatéves) volt.

Az ünnepség egyik fénypontja az éjféli tánc. Előtte Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a jelenlévőket, megköszönte az áldozatos munkát a felkészítőnek, a szülői közösségnek, a helyi nőszervezetnek és mindenkinek, aki hozzájárult e szerény, de nemes esemény létrejöttéhez. A mulatság hajnalig tartott, mindenki nagy örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában