Kirándulás

2021.10.12. 16:00

A Kékestetőre és Hollókőre kirándultak a nagyváradi EKE-vel

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Kékestetőre és Hollókőre szervezett kirándulást múlt szombaton az EKE '91 Nagyvárad-Bihar, Fekete Irén vezetésével. Jó hangulatban telt a kirándulás, annál is inkább, mivel az időjárás is kedvezően alakult, bár azért, főleg Kékestetőn, „foga volt” a Napnak.

A földrajzi adottságokból is fakadóan – ezen a hegyen található a Trianon utáni Magyarország legmagasabb pontja, a maga 1014 méterével – bizony, szükség volt melegebb holmikra. Természetesen – azok, akiknek nincs tériszonyuk – az 1981-ben felavatott adótoronyba is felmentek, mely jelenleg 176 méter magas, a második és harmadik szintjén pedig zárt, illetve nyitott helyiséggel várja látogatóit. Utóbbi emeleten ugyan annyira fújt a szél, hogy szinte a sapkákat is lefújta, illetve a hideg miatt kesztyűk is elkeltek volna, mégis, a látvány minden kellemetlenségért kárpótolta azokat, aki felmentek a kilátóra. A következő úti célnál a valóságban is beigazolódott az a Sebő Ferencnek tulajdonított kijelentés, miszerint „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradnak meg, ha megéljük őket”.

Mesébe illő fehér házak és macskaköves utcák adták az igazi palócélményt, illetve a szó szoros értelmében is bele lehetett kóstolni a palóc hagyományokba. Volt szüreti felvonulás és néptáncelőadás is, illetve úgynevezett faluséta-jeggyel fel lehetett fedezni a település valamennyi régi titkát. Hollókő különben azon turisztikai célpontok közé tartozik, ahol a múzeumokat a diákok és a nyugdíjasok, illetve a csoportok kedvezményesen látogathatják. Az újságírók pedig... ingyen, sőt arra kérik őket, hogy csináljanak minél több képet, hogy vigyék jó hírüket a világba. Kell-e ennél jobb marketing? Sajnos a vár éppen nem ostrom, hanem felújítás alatt áll, ezért csak a távolból lehetett megcsodálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában