Projekt

2021.09.30. 10:00

Romániában is megszerveznék a PET Kupa folyómentő akciót

Egyedüli romániai résztvevőként a nagyváradi Eco-Mountain Transylvania nevű civil szervezet csapata is részt vett a második alkalommal megszervezett Bodrogi PET Kupa versenyen, az 5 ország 1 folyó Erasmus-projekt keretében.

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvény jelentősége, illetve különlegessége abba rejlett, hogy nem csupán megtisztították a Bodrog folyót a Sárospatak és Bodrogkeresztúr közti szakaszon a benne lévő műanyaghulladékoktól, hanem az összegyűjtött szemetet már ott a helyszínen elkezdték szétválogatni azért, hogy amiket lehet, visszajuttassák az anyagkörforgásba, illetve újrahasznosítsák. Nagyon jól vizsgázott a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megépített Pontonkonvoj elnevezésű, a folyómentők munkáját segítő vízi jármű, amely a meglehetősen nomád körülmények között végzett hulladékgyűjtési és válogatási munkát teszi kissé komfortosabbá a rajta kiépített toalettel, folyóbarát szappan használatával működő zuhanyzóval, melegedési és étkezési lehetőséggel. Újrahasznosított műanyaglapokból összeállított három lebegőt is átadtak ugyanakkor, mely kikötők úgy vannak megtervezve, hogy a folyami műanyag hulladék újjászületik”, és a kikötőket egy rámpa köti össze a parttal.

A szervezők becslése szerint a Bodrogon 6-7 év múlva látszik majd meg az eredménye a munkájuknak, mivel az árterekben még mindig rengeteg a hulladék, és a Tisza esetében is körülbelül ennyi időnek kellett eltelnie addig, míg érzékelhetővé vált a környezetvédelem szempontjából pozitív változás. Amúgy pedig azért is fontos, hogy egy folyó tiszta legyen, mert ezáltal idegenforgalmi szempontból is vonzóvá válik. A négy nap alatt különben közel 9 tonna, összesen 1256 zsák szemetet gyűjtöttek.

Az Eco-Mountain Transylvania Egyesület is évek óta szervez folyótisztító akciókat Vársonkolyos és Rév környékén. Most, hogy a folyómentő tanfolyamot is elvégeztük, úgy gondoljuk, ideje lenne Romániában is összefogni a többi zöld civil szervezettel, és egy országos nagy akciótervet kidolgozni. A folyók megtisztítása érdekében egy Romániai PET Kupát készülünk lebonyolítani, mely csatlakozna a magyar folyómentő időpontokhoz. Hiszem azt, hogy közös összefogással sikerülhet”nyilatkozta portálunknak Székely-Farkas Tímea, az egyesület társalapítója és projektmenedzsere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában