Felújítás

2021.09.08. 09:45

Pásztor Gabriella: A szülők segítsége nélkül nem sikerült volna

A Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló (Mihai Eminescu) utcai épületének felújítása miatt az intézmény ideiglenesen a Művészeti Líceum Lukács György (Nicolae Jiga) utcai egykori épületébe kellett, hogy költözzön. Az ezzel járó munkálatok a 2020–2021-es tanév vége óta zajlanak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Örömteli, hogy immár négy hónapja megkezdődtek a Szacsvay iskola főépületének felújítási munkálatai, ez viszont azt jelenti, hogy a 2021–2022-es tanévet egy ideiglenes, új helyszínen, a Művészeti Líceum egykori épületeiben kell megoldaniuk. Az iskolának rengeteg bútora van, a szekrényeket, táblákat, padokat és minden egyebet nem volt egyszerű az új helyszínre szállítani, a költözésen egész nyáron dolgozott az iskola vezetősége a szülőkkel, valamint a karbantartókkal és egyéb alkalmazottakkal együtt. Pásztor Gabriella iskolaigazgató többször is kihangsúlyozta, hogy a szülők segítsége nélkül, akik az osztálytermek rendberakásában, berendezésében, kifestésében segédkeztek, nem sikerült volna véghez vinni a szükséges előkészületeket.

A szülőkkel való közös munkának előnye volt, hogy a termeket tetszés szerint rendezhették be, így mindegyik terem egyedi lett, olyan is akad közöttük, ahol nem egyszerű festés történt, hanem mintás tapéta került a falakra. Egyes termekben a padokat öntapadó bútorfóliákkal vonták be, és a lábaikat is újrafestették. Összesen 16 osztály költözik át ebbe a két épületbe, 10 osztály már jövő héten itt kezd, további hat pedig az október végi „kisvakáció” idején fog átköltözni. Az ideiglenes épületekben lévő termek, kettő kivételével, meglehetősen kis méretűek, ezért fontos volt jól megtervezni, melyik osztály hová kerüljön, és hogyan rendezzék be úgy a padokat, hogy meglegyen a kellő távolságtartás. Egy nagyobb létszámú osztály esetében végül abban egyeztek meg a szülőkkel, hogy plexifalakat emelnek a kétszemélyes padok közepén.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Nagyvárad önkormányzata egy 39 ezer lejes tételt különített el a Szacsvay számára. Az igazgató elmondta, ebből az összegből bizonyos javításokat végeztek el a vizesblokkokon, vizet vezettek be egy kisebb helyiségbe, melyet egészségügyi rendelőnek rendeztek be, valamint internetkábeleket vezettek be minden osztályterembe, és két terem esetében a padlót is javítani kellett, ugyanis nagyon elavultak voltak.

A szabadtéri tanulás kiváló lehetőségét nyújtó tavacskát is átköltöztetik az új udvarba, valamint három szabadtéri osztálytermet is létrehoznak abban a zöldövezetben, melyet egy „kertész apuka” és csapata szedett rendbe, megnyírva a fákat, sőt, még fűmagot is vetettek. Az udvaron néhány pingpongasztalt is felállítanak, valamint ennek több pontján kosárlabdázni is lehet majd, csak be kell szerezniük még két kosárpalánkot. Annak ellenére tehát, hogy elvileg a következő tanévet már a frissen felújított épületben tölthetik majd, a részletekre is figyeltek az előkészületekkor, melyekkel egyelőre még nem is értek egészen a végére. Az iskolaigazgató azonban bizakodó, hiszen „muszáj lesz” mindennel elkészülni hétfőre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában