Tehetséggondozás

2021.09.26. 12:00

Partiumi Néptánctábort szerveztek Micskén

Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola és a Görböc Néptáncegyüttes vezetőjének fő koordinálásával az idén XIII. alkalommal nyitotta meg kapuit Micskén a Partiumi Néptánctábor az ősi örökség oktatása, elsajátítása céljából. Öt napon keresztül folyt az oktató munka, a tehetséggondozás.

Fotó: Hodgyai Edit

Ciucur Losonczi Antonius

A község vezetésének képviseletében Diós Emőke alpolgármester volt jelen volt a nyitórendezvényen, az RMDSZ Bihar megyei szervezete részéről pedig Borsi Imre Lóránt ügyvezető elnökhelyettes, aki üdvözölte a magyar hagyományos kultúra művelőit: a köröstárkányi Százszorszép és a Bodzavirág Néptánccsoportokat, valamint a helyi Görböc Néptáncegyüttes tagjait. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kultúra tovább örökítése biztos kezekbe került általuk, majd köszönetet mondott a szülőknek és az oktatóknak, amiért támogatják a gyermekeik, tanulóik ilyen irányú képzését, fejlesztését.

A tábornyitó ünnepségen Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója köszöntötte a hagyományőrzők csoportját. Örömét fejezte ki, hogy a vírushelyzet lehetővé tette, hogy a néptánc, népdal elsajátítása tovább folytatódhasson az egészségügyi szabályok betartása mellett. Mint a rendezvény koordinátora, ismertette a tábor „tananyagát”, amely az idei évben a kalotaszegi néptáncdialektus megismerését tűzte ki célul, kiegészítve az ehhez a kultúrkörhöz kapcsolódó népdalok, táncszavak elsajátításával. Így a kézműves-foglalkozások alkalmával, a kalotaszegi nagyírásos öltésével készültek könyvjelzők, énekeskönyv borítók, válltáskák.

Hodgyai Edit lapunknak arról számolt be, hogy öt napon keresztül folyt az oktató munka, a tehetséggondozás. Az esték folyamán táncházak szervezésére is sor került. Ide a szülők, illetve a helyiek, valamint a környék lakossága is ellátogatott. A szerdai táncház alkalmával együtt ropták a táncot a táborlakók régi barátaikkal, a Gilice Néptánccsoport tagjaival.

A heti oktatást Rácz Lajos, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa irányította, segítve a népdalok elsajátítását is. Általa kalotaszegi legényes, csárdás és szapora került a zsengekorú hagyományőrzők tarsolyába. A csoportvezetők, Micle Rozália tanítónő és Simon Erika magyartanár egész hetes segítsége igazi nagycsaláddá kovácsolta a három néptánccsoport tagjait. Az oktatás ideje alatt, valamint a táncházak alkalmával a talpalávalót a Soroglya Zenekar biztosította.

A pénteki táborzáró gálán remek műsor bemutatására adódott lehetőség, melyen a megjelent közönség, illetve a szülők hatalmas tapssal díjazták a heti munka eredményességét. „Számottevő fejlődésnek lehettünk szemtanúi, igazi tehetségek mutatták meg magukat az oktatás végeztével. Ugyanekkor megtekinthettük a kézműves műhely termékeit, amelyben a Miskolczy Károly Általános Iskola oktatói voltak az ügyeskedők segítségére” – fogalmazott a főszervező.

A Partiumi Néptánctábor támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, valamint a Communitas Alapítvány volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában