Felújítások

2021.09.22. 08:45

Összefogással és pályázati kiírások révén korszerűsödik a Szent László Líceum

Elsősorban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával, valamint a szülők és a munkatársak segítségével igyekeztek úgy elkezdeni az idei tanévet is, hogy ahol lehet, felújított osztálytermek, padok várják a diákokat – nyilatkozta szerkesztőségünknek Konrád Katalin igazgató.

Ciucur Losonczi Antonius

Konrád Katalin elmondása szerint padlót csiszoltak, falakat festettek, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt tanévben sok volt az online óra, azért egy kis „frissítés” mindig ráfér az iskolára. Mivel 37 termük van, volt bőven tennivaló. Sajnos az x-edik kérésükre sem kaptak pozitív választ a polgármesteri hivataltól, az önkormányzat tehát nemigen szállt be ebbe a „labdajátékba”. A püspökség, a szülők, a pedagógusok és más iskolai dolgozók összefogásával azonban sok mindent meg tudtak valósítani.

Újdonságként elmondható, hogy néhány régi, laboros szertár különböző katedráknak lett a „kuckója”. Laboratóriumok újultak meg, mint például a bio-kémiai szakterem, valamint elkészült a fizikalabor. Különböző okos eszközökkel tudták felszerelni a tanintézetet: 11 okostáblát vásároltak a szülők segítségével, melyek közeli és távoli projektorokkal rendelkeznek; nagyon sok osztály van tehát ellátva modern technikával, talán nincs is olyan, ahol ha nem is okostábla, de legalább kivetítő ne lenne.

Míg tavaly a felszolgáló teremnek örvendtek, ezúttal az új, nagy hittantermükkel büszkélkedhetnek. A közgazdasági szaklabor egy másik helyszínre költözött annak nyomán, hogy „csereberélniük” kellett osztálytermeket azért, hogy a diákok jobban elférjenek, illetve a különféle előírásoknak, helyzeteknek megfeleljenek. Rendbe rakták a rajztermet is, plusz eszközöket tettek bele, hogy a gyerekek még nagyobb hatásfokkal tudjanak tanulni, dolgozni. Több magyarországi, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-s pályázatkiíráson szerepelt sikerrel az iskola, illetve az egyesülete. Az egyiknek köszönhetően hangszereket vásárolnak, melyeknek elsősorban énekórákon veszik majd hasznát, és a kóruspróbákon. Reményeik szerint ugyanis lesz egy kis- és nagykórusuk, melyek fellépnek rendezvényeken, lelkinapokon vagy iskolán kívüli tevékenységeken is. Hangosítóberendezést is vásárolnak, és lesz egy új szerverük.

Egy másik projektnek köszönhetően tovább szépül az udvar. Lett egy új teraszuk, rekreációs helyük. Virágokat ültettek, és a játszóterük fejlesztésére is kaptak egy nagyobb összeget, szintén BGA-s forrásból. Erasmus+ pályázataik is voltak. Ugyanakkor közben magyar kormánytámogatással az óvoda bővül, az alapkövet idén tavasszal tették le. A magyarországi Teqball-szövetségtől pedig egy asztalt kaptak.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában