Fűtés

2021.09.09. 08:17

Ne legyen kötelező a költségmegosztó!

A nagyváradi Rogériusz Koalíció azt kéri a képviselőknek és a szenátoroknak küldött nyílt levelében, hogy ne kötelezzék a lakásulajdonosokat arra, hogy fűtési költségmegosztó berendezést (repartitor) szereljenek minden egyes fűtőtestre.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

Mint arról korábban már beszámoltunk, idén júliusban fogadták el a 2021/196. számú törvényt, mely többek közt előírja azt, hogy minden tömbházlakásba fűtési költségmegosztó berendezést (repartitor) kell beszerelni, hogy ezzel mérjék meg, hogy a lakásokban pontosan mekkora a hőenergia-fogyasztás. Ráadásul a beszerelési határidő az idei év vége. Akik 2021. december 31-ig nem szerelik be a fűtési költségmegosztó berendezéseket, jövő évtől 500–1000 lej közötti bírságra számíthatnak. A több nagyváradi lakótársulást magába foglaló Rogériusz Koalíció nyílt levelet küldött a parlamenti pártok képviselőházi és szenátusi frakciónak (kivéve az AUR-t), melyben arra kérik a politikusokat, hogy sürgősen változtassanak a szóban forgó törvényen, mert szerintük a költségmegosztó berendezések beszerelése több kárt okoz annál, mint amennyi hasznot hajt. A hétfőn a sajtónak is elküldött nyílt levélben a koalíció kiemeli azt, hogy a törvényt előzetes közvita nélkül fogadták el, majd azzal érvelnek, hogy a tömbházak nem egyenletesen eloszló fűtése tönkreteheti magát a tömbházat. A tömbházak fűtése akkor nem egyenletes, amikor egyes lakásokban lecsavarják a fűtésmérő berendezést, így az a lakás kihűl. A lakóknak fölösleges többletkiadást jelent ugyanakkor ezeknek a fűtéselosztóknak a leolvasása is, amiért külön illetéket kell fizetniük. A Rogériusz Koalíció úgy látja, hogy a fogyasztók ki lesznek szolgáltatva azoknak, akik ezeket a mérőeszközüket leolvassák, és sosem lehetnek biztosak abban, hogy a kézbesített számla a reális fogyasztásuk alapján volt kiállítva. A negyedik és megítélésük szerint legfontosabb érv az, hogy a lakók kétszer annyi fűtésszámlát kell majd fizessenek, mint azok, akik nem laknak ott vagy nem lakhatási lra használják a lakást, tehát megtehetik azt, hogy letekerik a fűtésmérőt. A Rogériusz Koalíció arra kéri a parlamenti pártokat, hogy tiltsák meg azt is, hogy a lakók kiköttethessék magukat a távhő-rendszerből. „Az így is hatalmas költségek mellett a probléma idejekorán történő megoldása tompítaná valamelyest az így is hatalmas anyagi terheket, ami az emberek vállát nyomja” – fogalmaz levelében a civil szervezet A Rogériusz Koalíció abban reménykedik, hogy még most, a téli parlamenti ülésszak legelején megszavazzák a módosítást.

Szakértői vélemény

Több szempontból a szakértők is egyetértenek a Rogériusz Koalíció által most felvetett problémával. Júliusban Dan Crețu, a hőszolgáltató vállalat kereskedelmi igazgatója szerkesztőségünknek elmondta, hogy lehetetlen teljesíteni Nagyváradon a törvényben megfogalmazott célkitűzést, mármint azt, hogy az év végéig minden lakásban minden fűtőtesten legyen fűtési költségmegosztó berendezés. Mint elmondta, jelenleg a városban 68 ezer tömbházlakás van, ezek közül csak mintegy négyezerben van beszerelve ilyen mérőműszer, vagyis az év végéig amúgy is képtelenség beszerelni az összes berendezést. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt évek során sokan leszerelték ezeket a berendezéseket, ugyanis ezek működtetése csak azoknak érte meg, akik nem laktak a lakásban és letekerték a fűtést, hogy minél kevesebb fűtésdíjat fizessenek. Stănel Necula, a hőszolgáltató vállalat korábbi igazgatója, jelenleg a vállalat stratégiai és energiahatékonysági osztályának a vezetője a maga során azt mondta, hogy a megoldást az jelentené, ha minden lakás tulajdonosa vagy lakója fizetne egy adott mennyiségű hőenergia fogyasztást, függetlenül attól, hogy lakik-e valaki a lakásban vagy sem. Ezt úgy lehetne megoldani, ha nem lehetne teljesen elzárni a hőszabályozókat, vagy ha a tömbház fűtési költségeinek ötven százalékát egyenlő mértékben osztanák szét a lakások között, és a másik felét fizetnék a lakók a fűtési költségmegosztó berendezés adatai alapján. Vagyis azok után a lakások után is fizetnék a tulajdonosok a fűtésköltségeknek minimum ötven százalékát, amelyekben nem lakik senki. Necula szerint más országokban működik ez a rendszer, és Romániában is be kellene vezetni, máskülönben ezzel a törvénnyel „nem oldódik meg semmi” – jelezte.

Illusztráció. Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában