robotsebészet

2021.09.11. 11:41

Nagyváradon operált a da Vinci

Szeptember 10-én és 11-én Nagyváradon nemzetközi robotsebészeti tanfolyam zajlott, illetve zajlik, melyen Romániában első alkalommal ismerkedhettek meg a szakorvosok a Da Vinci sebészeti rendszerrel.

Pap István

A nagyváradi Pelican kórház urológia osztálya szerzett be egy da Vinci sebészeti rendszert, mely jelenleg a legmodernebb robotsebészeti technológia. A berendezés kezelésének elsajátítása komoly, időigényes feladat, ezért a magánkórház a nagyváradi és a kolozsvári orvosi egyetemekkel közösen, az Európai Urológia Szövetség Uro-Technológia szekciójának égisze alatt két napos tanfolyamot szervezett, melyen 18 urológus vett részt az ország minden pontjáról. A szeptember 10-én és 11-én zajló eseményen összesen négy operációt végeznek el a da Vinci robottal. Mint azt Octavian Gogu Cacuci, a Pelican kórház menedzsere a tanfolyam pénteki megkezdése előtti sajtótájékoztatón elmondta, Romániában ennek a tanfolyamnak a kertében végeznek először műtétet a da Vinci sebészeti rendszerrel két rangos sebész irányítása alatt, ugyanakkor egy másik teremben szintén egy ilyen sebészeti eszközzel szimulációkat végeznek a résztvevők. Dr. Bogdan Petruţ, a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem adjunktusa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg a da Vinci a legmodernebb sebészeti technológia, mellyel rendkívül precíz, ugyanakkor minimális, alig tíz milliméteres vágásokat igénylő műtéteket lehet végrehajtani, aminek köszönhetően a páciensek is sokkal hamarabb felépülnek.

A mostani tanfolyamon urológiai operációkat végeztek a da Vincivel de ez a sebészeti rendszer sok más gyógyászati ágban is kiválóan használható. A robotsebészet előnyeiről szólva Bogdan Petrut elmondta: „A rák ugyanúgy gyógyul függetlenül attól, hogy laparoszkópos vagy robotsebészeti műtétet hajtanak végre, de a különbségek a felépülésben billentik a mérleget a robot javára, mert a beteg később kontrollálni tudja a vizeletét, sőt akár a továbbiakban is élhet szexuális életet”. A romániai szakembereknek két európai szaktekintélytől volt alkalmuk tanulni a tanfolyam során: dr. Thomas Bschleipfertől, a németországi Weiden andrológia urológia és gyermekurológia klinika professzorától, illetve Jean-Baptiste Roche-tól, a bordeaux-i (Franciaország) Saint Austin Klinika professzorától. A da Vinci sebészeti rendszer egyetlen hátrányát a hozzá kapcsolódó költségek jelentik. Azt az újságírók kérdéseire sem mondták el, hogy mennyibe kerül egy ilyen eszköz, illetve azt sem, hogy a páciensek mennyi pénzt kell fizessenek egy robotsebészeti műtétért, a költségek érzékeltetésére Bogdan Petrut annyit árult el, hogy a berendezésnek csak a karbantartása havi tízezer euróba kerül.

A pénteki sajtótájékoztatón egyébként Sabin Tătaru urológus szakorvos tartott rövid bemutatót az újságíróknak arról, hogyan működik az öt karú szerkezet. A demonstrációhoz csirkehúst használtak. A da Vinci rendszernek három komponense van: a sebészkonzol, az operációs asztal és egy nagy-definíciós 3D optikai rendszer. Az operációs asztal robotjának egy karja a filmező gépet kezeli, három másik pedig az operációt végzi. A robot-kezeket a sebész ún. kannulákon, a testbe vágott apró hézagokon keresztül juttatja be a beteg testébe, az operáció helyére. A sebész három dimenzióban látja az operáció folyamatát, kézmozdulatait pedig a robotrendszer arányosítja a test nagyságához úgy, hogy a sebész kézmozdulatai mikro-mozgást eredményezhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában