Ősz

2021.09.02. 16:03

Nagyvárad képekben: alakulóban az őszi táj, rozsdásodnak a levelek

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Nem is olyan rég a hatóságok és a sajtó is a lakosság figyelmeztetésével, tájékoztatásával foglalatoskodott azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő kánikula idején. Nagyvárad főterén közel ötven fokos hőmérsékletet mértünk, a napokig tartó nagy hőség alatt egyre gyakrabban esett szó a klímaszorongásról is. Amikor csak lehetőség adódott, egy-egy szabad délutánon vagy lazább hétvégén, mindenki medencék, folyók partjaira menekült a már indulásra kész strandtáskával. A közösségi média megtelt hegyi túrákról és tengerparti nyaralásokról szóló élménybeszámolókkal, fotókkal, munka közben pedig sóvárogva tekintettünk ki az ablakon.

Még csak szeptember elején vagyunk, azonban máris távolinak tűnik a nyár. Visszatérni látszik a szürke, nyirkos időjárás, amikor mindenki szipogni kezd, aluszékony lesz, és senki nem tudja, mit vegyen fel. A jeges teát ismét felváltják a forró italok, és az esti sörözés sem tűnik már épp annyira kecsegtetőnek. Újra elővesszük a nagy bögréket és puha plédeket, a közösségi médiában a nyaralós képeket pedig felváltják az ablakon kitekintős, gőzölgő bögrés fotók. Ennek az időszaknak is megvannak a szépségei, sokan talán még a nyárnál is jobban szeretik az őszi időjárást, amikor a virágok közül még néhány kitartóan állja a próbát, a sűrű, zöld lombok pedig az eső miatt lassan berozsdásodnak, hogy aztán gazdag színkavalkáddal búcsúztassák a meleget, és köszöntsék a telet.

Bár vannak, akik már most megkezdték a visszaszámlálást karácsonyig, mások ezt az időszakot is szeretnék kiélvezni, készülnek a szüretre, előveszik az őszi dekorációkat, akár még az Amerikából lassan idekúszó Halloweent is megtartják.

Bízzunk benne, hogy a klímaváltozás okozta szokatlan jelenségek ellenére idén is lesz „vénasszonyok nyara”, amikor a tél előtti utolsó hajrában még egyszer természetes úton töltekezhetünk fel D-vitaminnal, és élvezhetjük a felhőtlen napsütést, felkészülve a hűvös hónapokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában