Megoldás

2021.09.25. 12:00

Lehet vinni a temetőbe a műanyag koszorúkat

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Meglehetősen nagy megdöbbenést váltott ki mind a lakosság, mind pedig az érintett cégek körében az, hogy a Nagyváradi Közterület-fenntartó vállalat be akarta tiltani azt, hogy művirágból készült koszorúkat vigyenek a gyászolók a sírokra arra hivatkozva, hogy túl nagy költséggel jár az elszállításuk, ugyanakkor újrahasznosítható hulladékként sem lehet azokat értékesíteni. A koszorúgyártó cégek nem hagyták annyiban a dolgot, perrel fenyegetőztek.

Azt nem tudni biztosan, hogy ennek a veszélynek a hatására, vagy lakossági nyomásra jutott jobb belátásra az ADP, mindenesetre júliusban megtalálták az optimális, mindenki számára megfelelő megoldást: a felhasznált és elhasznált műanyag-koszorúkat az ADP dolgozói egy helyre gyűjtik össze, és a virágkoszorú-készítők saját költségükön elszállítják onnan. Loredana Buz, az ADP szóvivője szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az ADP július 5-én kötött szerződést erről a két legnagyobb váradi koszorúkészítő vállalkozással. Ezek után a polgárok a továbbiakban is vihetik a temetőbe a műanyag virágból készült csokrokat, koszorúkat, ha úgy látják jónak, az ADP mentesül a hulladékká váló koszorúk elszállítási költségének kifizetése alól, a cégek pedig továbbra is gyárthatnak műanyag koszorúkat, ugyanakkor a temetőből elszállított anyagot úja felhasználhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában