Díjszabás

2021.09.15. 10:00

Költséggel jár a veszélyes hulladék kezelése is

Nem volt belefoglalva a nagyváradi önkormányzat által kiírt köztisztasági tenderbe a veszélyes hulladékok kezelésének a díjszabása, így azt most, utólag kellett rögzíteni.

Fotó: ser-limited.com

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén szavazta meg a Thurzó Sándor és az Uzinelor utcákon működő lerakatoknál tárolt veszélyes hulladékok elszállításának és megsemmisítésének tarifáit, miután a RER köztisztasági vállalat szerződést kötött ezen hulladékok kezelésére szakosodott cégekkel. A napirendi pont vitáján a PSD-s Adrian Madar élesen tiltakozott a tervezet ellen. Mint mondta, már az eljárását ellenzi, hogy különböző szolgáltatásokat kiszervezzenek, aminek költségeit a lakossággal fizettetik meg. A konkrétumokra áttérve elmondta, hogy megítélése szerint a határozatban nincs indoklás arra, hogy miért kell ismét díjszabást emelni, hiszen a köztisztasági szolgáltatóval kötött szerződés értelmében kell a RER-t fizetni, és a város köztisztasági szabályzata sem elég világos abban a tekintetben, hogy a RER kérhet-e új díjszabást a szerződésben foglaltakon kívül. Megjegyezte, hogy a RER-rel kötött korábbi szerződésekben nem szerepelt ilyen tétel és ilyen költség, ami Madar szerint annak bizonyítéka, hogy gyengült a város érdekérvényesítő képessége, és emiatt most a váradiakkal fizettetik meg a veszélyes hulladékok kezelésének a költségét. Válaszában Florin Birta polgármester kijelentette: „Maga nem értett meg semmit! A veszélyes hulladékokat nem lehet a hulladéktelepen tárolni, ezeket erre szakosodott cégek kell semlegesítsék. A RER begyűjti a hulladékudvarokról a veszélyes hulladékokat, és a szakosodott cégek megsemmisítik ezeket”. A vita után a tanácsi határozatot a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Kis tétel

Az elfogadott tanácsi határozat megállapítja, hogy a RER Vest szerződést kötött a Stericycle Romania céggel a gyógyszerek és az Ecosafe céggel a festékek, ragasztók és egyéb veszélyes anyagok kezelésére, illetve megsemmisítésére. A tanácsi határozat rögzíti: öt kilogramm lejárt gyógyszert 120 lejért vesz át a cég a RER-től, ez bérletrendszerben működik, ezen a mennyiségen túlmenően minden egyes kiló lejárt gyógyszer után öt lejt kell fizetni. A gyógyszerek megsemmisítése minden alkalommal 2000 lejbe kerül. A festékek, ragasztók és veszélyes anyagokkal szennyezett szűrők, törlők és egyéb anyagok kilónkénti begyűjtési ára 0,35–0,45 euró közötti áron mozog.

Mint azt Pálhegyi Zoltántól, a RER Vest igazgatójától megtudtuk, a Thurzó Sándor és az Uzinelor utcai hulladékudvarokról a RER szállítja el a veszélyes anyagokat, amelyeket a két említett cég megsemmisít, és a most elfogadott határozattal város vállalja, hogy kiegyenlíti a RER-nek a veszélyes hulladék elszállításának és megsemmisítésének a költségeit. Pálhegyi Zoltán hozzátette, hogy a lakosság ezután is ingyenesen használhatja majd a két hulladékudvart. Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a veszélyes hulladékok kezelésének díjszabása nem szerepelt a köztisztasági tenderben, valahogy elfeledkeztek róla, de hozzátette, hogy ez anyagi szempontból nem nagy tétel, ugyanis a gyógyszereket évente egyszer, a festékeket, fáradt olajat stb. egy-két havonta kell elszállítani a két hulladékudvarból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában