Részletek

2021.09.02. 08:24

Két új szabályzat lépett életbe Nagyváradon

Szeptembertől lép életbe Nagyváradon a zöldövezetek karbantartására vonatkozó rendelet, illetve a belvárosi gyalogos övezetek közlekedési szabályzata.

Fotó: Illusztráció, Alexandru Nițescu

Pap István

Mint arról már többször beszámoltunk, a Nagyváradi Helyi Tanács 2018-ban fogadta el a zöldövezetek karbantartására vonatkozó szabályzatot, mely kötelezte a lakótársulásokat arra, hogy egyezményt írjanak alá az önkormányzattal, amelyben vállalják azt, hogy karban tartják a tömbházak melletti zöldövezeteket akkor is, ha ezek a területek nem a lakótársulás, hanem a város tulajdonában vannak. Néhány lakótársulás beperelte az önkormányzatot, és meg is nyerték a pert. A jogerős bírósági ítélet szerint nem lehet lakótársulásokat arra kényszeríteni, hogy protokollumot írjanak alá az önkormányzattal, és a bíróság kötelezte is a polgármesteri hivatalt, hogy a protokollum aláírásával kapcsolatos minden passzust töröljön a szabályzatból. Erre a város egy új rendszabállyal állt elő, amelynek alapján a környezetvédelmi törvényre hivatkozva egyszerűen kiértesítik a lakótársulásokat arról, hogy mely zöldövezetet kell karban tartsák. Az új rendelkezés-tervezet a közvita lejárta után lép életbe, és immár mind a magánházban, mind pedig a tömbházban lakók kötelesek karban tartani a lakóhelyük közvetlen közelében található zöldövezeteket, függetlenül attól, hogy ki annak a tulajdonosa. További újdonság, hogy biciklivel, rollerrel és görkorcsolyával is be lehet menni a zöldövezetekbe, illetve rá lehet lépni a fűre, de piknikezni továbbra is csak a külön szabályzatban rögzített feltételek mellett lehet a városban.

Gyalogos övezetek

Szintén szeptembertől lép életbe a belváros gyalogos övezeteinek közlekedési szabályzata, mely kimondja, hogy tilos autóval behajtani a Fő utca korzójára, a Szent László térre, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcára, a Bémer (Ferdinand) tér gyalogos övezetére, az Ezredévi emléktérre (Libertătii tér), a Nagysándor József és a Mészáros (Nicolae Grigorescu) utcákra. A szabály alól kivételt képeznek a környéken lakók, akik csak a gyalogos övezeteken keresztül tudnak behajtani lakóhelyükhöz, valamint a bankokba értékeket szállító autók és az árufeltöltők, de ez utóbbiak csak naponta 7–9.30 óra között közlekedhetnek ott. Akik megszegik a szabályzatot igen borsos, 2500 lejes büntetést kell fizessenek, ha azonban a bírságot tizenöt napon belül kifizetik, akkor az összeg az eredeti büntetés fele: 1250 lej. „Reméljük, hogy a borsos bírságok majd elveszik a kedvüket azoknak, akiknek szokásuk ezekben az övezetekben parkolni” – jegyezte meg Florin Birta polgármester. A szabályzat újdonsága az is, hogy külön rögzítik azoknak a károknak az anyagi értékét, amelyeket az autósok okozhatnak. A területen elhelyezett kamerák segítségével megállapítják majd, hogy milyen kár keletkezett, és a helyi rendőr a jegyzőkönyv kiállításakor azt is bevezeti a dokumentumba, ha a gépkocsivezető tönkretett valamit az autójával, amit a sofőr automatikusan meg kell térítsen, így a polgármesteri hivatalnak nem kell bírósághoz fordulnia azért, hogy ott követelje az okozott kár megtérítését. Például egy 5,5 méter magas villanyoszlop megrongálásáért 25 ezer lejt, egy tájékoztató pannó megrongálásáért 9500 lejt, egy útjelző tábláért 1800 lejt, egy négyzetméternyi zöldövezet tönkretételéért a színház mögött 70 lejt, egy pad megrongálásáért a Nagysándor József utcán 500 lejt kell fizetniük a könnyelmű autósoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában