Vita

2021.09.14. 18:00

Kereszttűzben az APTOR a nagyváradi helyi tanácsülésen

Az APTOR új vezérigazgatójához nagy reményeket fűz a Nagyváradi Helyi Tanács, de magának az egyesületnek a működésével kapcsolatban vannak fenntartásai a testület ellenzéki képviselőinek.

Pap István

Mindössze hét határozati javaslatról döntött rendkívüli ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács, és bár mindegyiket egyhangúlag megszavazta a testület, a vita nem maradt el ezúttal sem. A leghosszasabb szóváltás a liberális városvezetés és az ellenzék szociáldemokrata része között annál a javaslatnál alakult ki, mellyel Alina Toiét kinevezték a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) élére. Nem is a kinevezett személye váltotta ki a szocdemek ellenkezését, ugyanis mind Emilian Pavel, mind Adrian Madar tanácsosok kifejezetten üdvözölték a városvezetést azért, mert komoly tapasztalattal rendelkező menedzsert neveztek ki az APTOR élére. Emilian Pavel azt kifogásolta, hogy a neki elmondott információk alapján az APTOR-nak kevesebb, mint egy tucatnyi alkalmazottja van, ennek ellenére most kineveznek oda egy főigazgatót, ugyanakkor megmarad az APTOR ügyvezető igazgatója is Alexandru Chira személyében. Pavel megítélése szerint túl sok két vezető beosztás egy ilyen kevés alkalmazottat foglalkoztató intézmény élére. Erre reagálva Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere, az APTOR korábbi vezérigazgatója elmondta, hogy az egyesületnek valójában 16 alkalmazottja van, ugyanakkor azon is gondolkoznak, hogy a vár őrzését és karbantartását külsős cégre bízzák, és akkor ezt az együttműködést is az APTOR-nak kell majd menedzselnie. A PSD-s tanácsosok nehezményezték azt is, hogy a városvezetés már szeptember 1-jei hatállyal kinevezte az új főigazgatót, miközben a helyi tanács csak most, szeptember 9-én szavazta meg. „Legalább a forma kedvéért tartsák be a szabályokat. Most elfogadunk egy már meghozott döntést” – intézte szavait Adrian Madar PSD-s tanácsos a városvezetéshez. A politikus aggályosnak tartotta azt is, hogy az APTOR olyan, a turizmushoz kevéssé kapcsolható tevékenységekkel is foglalkozik, mint labdarúgó csapat menedzselése vagy helyiségek bérbe adása. Madar megemlítette azt is, hogy az APTOR átvette a közintézményként működő városi múzeum egy részét, ennek ellenére megmarad egyesületnek, holott most már közjavakat is igazgat. Mivel nem lett közintézmény státusa, ezért a számvevőszék sem vizsgálhatja az egyesület pénzügyeit. „Ezt még a városvezetésnek kedvező sajtó is észrevette” – zárta szavait Madar. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy történt pénzügyi átvilágítás az APTOR-nál, amelyet meg is kapott Emilian Pavel tanácsos, továbbá a városvezetés nem mondhatja meg a számvevőszéknek azt, hogy hol vizsgálódjon. „Ami pedig a sajtót illeti: én nem hiszek a kedvező, meg a nem kedvező sajtóban, én a szabad sajtóban hiszek!” – fogalmazott Birta.

Az APTOR és a foci

Az APTOR és a Bihar FC labdarúgóklub kapcsolata az ülés végén a napirend utáni felszólalások során is szóba került. Emilian Pavel azt javasolta a városvezetésnek, ne finanszírozzanak az APTOR-on keresztül egy profi labdarúgó csapatot, hanem az erre szánt pénzt fordítsák a tömegsportok és a sportakadémiák fejlesztésére, hogy a lehető legtöbb fiatal sportolhasson, akik közül később kikerülhetnek a profi csapat játékosai. Megemlítette azt is, hogy az egykori Bihar FC csődeljárása jelenleg is tart, a csapat eredménylistája még mindig a csődbiztosnál van, ezt a városnak meg kellene vennie, hogy az újraalakuló Bihar FC ne csak nevében utaljon a régi csapatra, hanem a jogutódja is legyen. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy a város nem fog hatalmas pénzeket befektetni a labdarúgó klubba, az önkormányzat által az új csapatnak nyújtott anyagi támogatás csak egy kezdeti segítség. Az az elképzelés, hogy a II. és az I. ligában szereplő csapat fenntartására bevonják a magánvállalkozókat. Mihai Jurca is hozzászólt a témához, jelezve azt, hogy törvény tiltja, hogy közpénzekkel finanszírozzanak I. vagy II. ligás focicsapatokat, tehát ezt sem az önkormányzat, sem az APTOR nem teheti meg, míg a III. ligás csapatok ugródeszkát jelentenek a fiatal tehetségek számára, vagyis a város tulajdonképpen teljesíti Pavel javaslatát. Marius Zdrinca liberális tanácsos arra kérte Emilian Pavelt, hogy adja meg neki annak a csődbiztosnak az elérhetőségét, aki a Bihar FC eredménylistájával rendelkezik. „Én megveszem azt a listát, és ingyen a polgármesteri hivatal rendelkezésére bocsátom. De több mint tízezer eurót nem tudok fizetni érte” – jelentette be a tanácsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában