Koncertelőzetes

2021.09.06. 09:30

Carreras: Amíg van benned szenvedély, odaadással fogod végezni a feladataidat

Alighogy megérkezett Nagyváradra, szombaton este sajtótájékoztatót tartott José Carreras világhírű tenorénekes, aki ma este lép fel a nagyváradi filharmonikusokkal. Az est karmestere David Gimenez lesz, közreműködik Laura Bretan szoprán énekesnő is.

Fotó:

Pap István

„Nagyon boldog vagyok, hogy újra Romániában lehetek. Először vagyok Nagyváradon, és először fogok fellépni a nagyváradi filharmonikusokkal. Több mint húsz hónapos szünet után nagyon elszántak vagyunk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból” – mondta José Carreras világhírű operaénekes szombaton este a Double Tree by Hilton hotelben tartott sajtótájékoztatón. David Giménez karmester azt emelte ki, hogy közös karrierjük során még soha nem volt ilyen hosszú kihagyásuk, de kifejezte reményét, hogy nagyon jól sikerült koncert lesz, annál is inkább, mert mint később elárulta „nagyon szeretek román együttesekkel együtt dolgozni”. Megemlítette, hogy a kolozsvári filharmonikusokkal és a bukaresti George Enescu Filharmóniával is dolgozott már együtt. Hozzátette: „Alig várom már, hogy megismerjem a zenekart, azt hallottam, hogy nagyon jó együttes. Azt is várom már, hogy Lauraval együtt dolgozzak. Eddig csak felvételről hallottam őt, de nagyon jónak találom” – fogalmazott a karmester. A Chicagoban született román szülők gyermeke, Laura Bretan kifejtette, nagyon örül annak, hogy ilyen nagy művészekkel léphet színpadra, mint José Carreras és David Giménez, és a szopránénekesnő bízik abban, hogy bár ez az első, de talán nem az utolsó együttműködésük.

Nagy elvárások

Arra a kérdésre, hogy mire számít a váradi közönség részéről, José Carreras nem titkolta, hogy nagyok az elvárásai a váradi publikummal szemben, ugyanis mint mondta: „Egy kultúraszerető és zeneértő közönségre számítok. Igazi kihívás egy olyan városban énekelni, ahol korábban még nem voltam, de bízunk a meleg fogadtatásban és reméljük, hogy mi is és a közönség is élvezni fogja a koncertet. ” Arra a kérdésünkre, hogy milyen programmal készülnek, José Carreras elmondta, hogy felvonultatják az ilyen koncerteken szokásos klasszikus repertoárt, ami általában örömet okoz a közönségnek. A hétfő esti koncertről további konkrétumokat nem árult el, pusztán annyit mondott, hogy lesznek olasz, spanyol, francia és angol nyelvű dalok és áriák is. Laura Bretan is csak annyit tudatott, hogy el fogja énekelni a World I see című saját dalát és Tomaso Albinoni Adagiójának énekhangra átdolgozott változatát. „A többi legyen meglepetés” – tette hozzá.

Szenvedéllyel

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva José Carreras elárulta, hogy a következő időszakban fel fog lépni Bécsben, Sevillában, Lisszabonban, Glasgow-ban, majd két hétig Olaszországban lesz, ahol egy tehetségkutató verseny zsűrijében vesz részt. Majd októberben Japánban van lekötve hat koncertje. Arra a kérdésre, hogy mi vitalitásának a titka, José Carreras kifejtette: „A legfontosabb a mesterség iránti szeretet. Szerintem a zenészmesterség a legszebb a világon. És amíg van benned szenvedély az iránt, amit csinálsz, addig nem számít az, hogy hány éves vagy, és az sem, hogy milyen nehéz időszakon mész keresztül, mint ami most történik az egész világon, mert odaadással fogod végezni a feladataidat”.

A nagy barát

A sajtótájékoztató nagy része angol nyelven folyt, Carreras és Giménez mondandóját Mihai Jurca városmenedzser fordította románra, de egy adott pillanatban olasz nyelvre váltottak, és a művész ezt csak percekkel később vette észre. Erről eszébe jutott egy anekdota a néhai Luciano Pavarottiról, aki egy alkalommal Chiléből hívta őt és elmesélte neki, hogy elhatározta, hogy az ottani sajtótájékoztatón spanyolul fog válaszolni az újságírók kérdésére. »Aztán este, mikor megnéztem a tévében a sajtótájékoztatót, láttam, hogy feliratozták a mondandómat. Eszerint mégsem boldogultam olyan jól spanyolul«idézte Pavarotti szavait José Carreras. Egyébként José Carreras, Placido Domingo és Luciano Pavarotti, azaz a Három Tenor 1992-ben kezdték el együttműködésüket, és az ikonikussá vált trió tizennégy év alatt mintegy harmincöt közös koncertet adott világszerte.

José Carreras koncertje ma este nyolc órától kezdődik a nagyváradi Szent László téren. Az előadásra eredetileg kétezer jegyet hirdettek meg, melyek azonban hamar elkeltek, ezért további ötszáz jegyet bocsátottak eladásra.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában