Új építmény

2021.09.16. 14:04

Hétfőtől használható a többszintes parkolóház

Nagyvárad polgármestere vezette körbe a sajtó képviselőit csütörtök délben a Borz (Gheorghe Bariţiu) utcai, egykori Voința sportpálya helyére épített emeletes parkolóházban, melyet hétfőtől vehetnek használatba a járművezetők.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

A sajtótájékoztatón jelen volt Ioan Băințan, a Construcții Bihor cég igazgatója, valamint természetesen a munkálatokat vezető helyi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) igazgatója, Liviu Andrica is. „A parkolóház teljes egészében elkészült. Minden ellenőrzés megtörtént kezdve az elektromos hálózattal, vízhálózattal, egészen a tűzvédelmi rendszerig” – jelentette be. „Hétfőtől, azaz szeptember 20-ától három hónapon át ingyenesen lehet majd igénybe venni. Innentől kezdve jelentős mértékben javulni fognak a városközpontban jellemző parkolással kapcsolatos problémák.” – tette hozzá.

Az új építmény két épülettestből áll, használható összterülete 7.733,75 négyzetméter. Az egyik (A) épülettest a parkolóhelyek számára készült, a másik (B) pedig irodák számára létesült, melyeket bérbe fognak adni, miután végeznek az átadás minden dokumentációjával.

A 6.512 négyzetméteres A épülettest rendelkezik egy alagsorral, földszinttel, két emelettel és egy tetőtéri parkolóval. Összesen 336 parkolóhely van, ebből hat mozgássérült hely, illetve hat motorkerékpárok számára fenntartott. Lesz további négy olyan parkolóhely, ahol az elektromos autókat lehet majd feltölteni. Nemcsak a Borz, hanem az Academiei utca irányából is megközelíthető lesz a parkolóház. Érdekesség, hogy minden parkolóhely fölött van egy-egy alapjáraton zölden világító, szenzoros lámpa, mely pirosra vált, amint valaki elfoglalja az adott helyet.

Az 1.221 négyzetméteres B épülettest első és második emeletén irodák és mosdók, földszintjén pedig kereskedelmi célokra felhasználható, 132 négyzetméteres helyiség található és mosdók a parkolót használók számára. Az első emeleten hat iroda lesz bérelhető, melyek közül négy 33 négyzetméteres, kettő pedig 66. A második emeleten hét iroda van, közülük négy 33 négyzetméteres, kettő 65 négyzetméteres, és egy 17 négyzetméteres. Mindegyik emeleten vannak mosdók, valamint kisebb helyiségek a takarító, karbantartó eszközök számára. Az irodák és folyosók szellőzőkkel és légkondícionálókkal ellátottak.

A befektetés költsége 16,4 millió lej volt ÁFA nélkül. A munkálatokat a Construcții Bihor végezte, melyet az ADP saját bevételéből fizetett. Liviu Andrica kihangsúlyozta, ez az ötödik ADP által építtetett parkolóház, és túlzás nélkül elmondhatja, ez lett a legkorszerűbb, legjobb, hiszen a korábbiak megépítésekor szerzett tapasztalatot most kamatoztathatták. Az átadás után a parkolót eladják a önkormányzatnak, amely tíz részletben, öt év alatt fogja kifizetni azt.

„Szeretném megköszönni Liviu Andricának, hiszen ez már az ötödik parkoló, melynek létrehozását megvalósította azzal a céllal, hogy korszerű, civilizált parkolóhelyeket biztosítson a nagyváradiaknak, és köszönöm a Construcții Bihor vállalat munkáját is!” – fogalmazott Florin Birta polgármester. „Ezzel az új parkolóházzal együtt Nagyváradnak összesen körülbelül kétezer parkolóhelye lett, ha nem számítjuk bele azokat, melyek az útszéleken vannak. Nem állunk meg, folytatjuk a parkolóházak építését, hiszen jelenleg is folyamatban van a Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utcai parkolóház projektje, valamint, számításaink szerint jövőre már megkezdődik a megyei kórháznál is az építkezés.” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában