Tisztújítás

2021.09.27. 14:00

Hegyközcsatárban és Szalacson is tisztújítás volt az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezeteiben

Az Erdélyi Magyar Néppárt hegyközcsatári szervezete szeptember 21-én tartotta meg tisztújító gyűlését. Ezen részt vett Csomortányi István, a párt országos elnöke, Habinyák István megyei elnök, és Bíró Ferenc, Hegyközcsatár polgármestere is.

Fotó: EMNP

Közlemény

A gyűlésen a jelenlevők meghallgatták Bíró Ferenc beszámolóját, aki áttekintést nyújtott a községben zajló különböző projektek megvalósulási fázisairól, a település vezetésének átvétele óta felmerült gondokról, azok megoldási módjairól, és más közérdeklődésre számot tartó tudnivalókról. Elmondta, a mandátumot az utcák azonnali kövezésével kellett kezdeni, sikerült negyven százalékról nyolcvan százalékra emelni az energiatakarékos lámpatestek arányát a közvilágításban, térfigyelő kamerákkal szerelték fel a községet. Sikerült megmenteni egy aszfaltozási támogatást, amiből a Böczör utca kapott új burkolatot, és amelyet a község elveszített volna, ha a választások után, a tavalyi év végén hátralevő két hónap alatt nem sikerült volna egyszerre megoldani a tervezést, engedélyeztetést és a kivitelezés elindítását. Ugyanakkor elkezdődött a község közterületein elburjánzott bozótok felszámolása, sikerült telekkönyveztetni a község utcáinak 99 százalékát, és zajlik a község vagyonának telekkönyvezése, sikerült olyan földmérőt szerződni, aki a lakosság számtalan földtulajdonokhoz kötődő problémáit hivatott megoldani, illetve a község tulajdonában lévő mintegy 300 hektár erdő eddigi veszteséget termelő szerződését is sikerült újratárgyalni.

Kevésbé látványos, de fontos lépések, hogy sikerült tisztázni a polgármesteri hivatal épületének manzárdolásához elköltött pályázat elszámolását, ugyanis itt a korábbi hanyag kezelés miatt az a veszély fenyegetett, hogy több százezer lejt kell visszafizetni kamatostól. Sikerült újraindítani a két éve megakadt „afterschool”, azaz a délutáni iskola épületének pályázatát és közel áll a község ahhoz is, hogy a hegyköztótteleki, siteri és sitervölgyi vízhálózatok több mint tíz éve húzódó műszaki átadását lezárja, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a számtalan tervezési és kivitelezési hiba miatt állandó gondot jelentő vízhálózatot fejleszteni és teljes egészében működőképessé lehessen tenni. Számos pályázatkészítés zajlik, van olyan, amely már iktatásra is került, ugyanakkor pályázati források nélkül a község fejlesztése elképzelhetetlen, hiszen a szomszédos községekben az utcák már nagyrészt aszfaltosak, közművezettek, a mi községünk viszont legalább tízéves lemaradásban van, amit nem lesz egyszerű behozni – összegzett Bíró Ferenc Sándor polgármester. Zárásképpen elmondta: „célom pártállástól függetlenül mindenkivel megőrizni a jó kapcsolatot, és le szeretném zárni azt a korszakot, amikor a megosztottság megmérgezte a közösség életét”.

Habinyák István a honosítást és a magyarországi választásokra való regisztrációt érintő kérdésekben nyújtott összefoglaló tájékoztatást a megjelentek részére, a helyi ügyekre rátérve pedig kiemelte: megtérült az erőfeszítés, amivel a múltban a helyi és megyei néppártos csapat a település problémás ügyeit kezelte. A közösség saját kezébe vette sorsát, és ebben partnerre talált a Néppárt csapatában – vélekedett.

Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke elmondta, a legutóbbi helyi választásokon csillagos polgármester váltotta a tulipánosokat több székelyföldi városban és községben. Ebbe a sorba csatlakozott a Partiumban Hegyközcsatár, és összességében elmondható, az új településvezetések korábban ismeretlen lendülettel dolgoznak: úgy sikerül a múlt számos hibáját kijavítani, hogy közben a jövő, és az új projektek megvalósításán van a hangsúly. „A célunk hatékony és modern közigazgatás megteremtése, ahol nincs pazarlás, vigyáznak a közvagyonra, gyarapítják azt, és a lakosságot, az adófizetőket is megbecsülik” – hangzott el.

A gyűlést lezáró tisztújítás rendjén a helyi szervezet vezetését Bíró Ferenc Sándor folytatja, őt a továbbiakban Dull Melinda alelnök és Homonnai Sándor elnökségi tag segíti szervezeti munkájában.

A tisztújítási folyamat szeptember 22-án Szalacson folytatódott, ahol az általános politikai helyzetértékelést követően a honosítás és a regisztráció kérdése került terítékre, majd Dandé Judit önkormányzati képviselő számolt be munkájáról. Szóba került az ottományi általános iskola sajnálatos módon megszüntetett 5–8. osztályos tagozata, melynek helyben tartásáért a Néppárt képviselője a szülők kérésének eleget téve minden lehetőt elkövetett, de sajnos így sem sikerült megmenteni, így az érintett gyerekek kénytelenek a községközpont iskolájába ingázni.

A jó hangulatú gyűlés záróaktusaként a helyi szervezet elnökének Rencsik Ferencet választották meg, míg az alelnöki tisztségre Pázmány Imrének szavaztak bizalmat a megjelentek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában