Dombmegújítás

2021.09.29. 07:54

Hamarosan elkészül a Kálvária-domb

Öt évvel azután, hogy nagyváradi Kálvária (Gomba) dombon végzett munkálatok egy földcsuszamlás következtében tönkrementek, hamarosan elkészülhet az újbóli dombmegújítás. Már csak a tájépítészeti munkálatok vannak hátra.

Fotó:

Pap István

A felújított nagyváradi Kálvária dombot 2015 decemberében adták át, de nem sokkal a megnyitást követően a csapadékos időjárás miatt meglazult a föld és a hanyagul kivitelezett munkálat gyakorlatilag teljesen tönkrement. Második alkalommal immár elvégezték rendesen a dombmegerősítő munkálatokat, a munkagépeket már el is vitték onnan, hogy megkezdődhessen a tájépítészeti rendezés. A kivitelezési határidő idén novemberben van, de Marcel Dragoș alpolgármester abban bízik, hogy a kivitelezők hamarabb elkészülnek vele. „A szerződés értelmében a kivitelezési határidő november vége, de én remélem, és nem is látok indokot arra, hogy a munkálat ne legyen készen hamarabb” – fogalmazott az alpolgármester. Jelenleg a Gomba vendéglő közelében lévő területet füvesítik, ahol egy kőlapokból kirakott gyalogösvényt fognak építeni. „A domb aljánál kiszedtük a köveket, elsimítottuk a területet és fűmagokat vetettünk el. A dombmegerősítés elkészült, és nem történtek földcsuszamlások. Az öntözőrendszer is működik” – tette hozzá az alpolgármester.

Mint arra emlékezhetünk, a Gomba domb 2016-ban omlott le, nem sokkal a megnyitása után. Maga a pályázat, amivel a város uniós finanszírozást nyert erre a beruházásra, köszönő viszonyban sem volt a valósággal, hiszen a projekt címe az volt, hogy „A Gomba dombon élő védett fafajták és spontán növő növényvilág életterének fejlesztése”, miközben a szóban forgó területen infrastrukturális munkálatokat végeztek, illetve egy vendéglátóipari egységet építettek bele a domboldalba. A baj megtörténte után egy sor vizsgálatot végeztek, a város által kezdeményezett eljárás során első fokon az alperesek nyertek, a bíróság ugyanis úgy ítélete meg, hogy az önkormányzat határidő után indított pert a 2,45 millió lejes kár visszaszerzésére. Az ügy a Bihar Megyei Törvényszéken folytatódik.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában