Új évad

2021.09.13. 14:30

Filharmónia: koncertbérletekről és a szerdai évadkezdésről

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Gábor

Rövid sajtóközleményből értesültünk róla a múlt hét végén, hogy nyári fesztiválozása után megkezdi hagyományos, 2021/2022-es komolyzenei évadát a nagyváradi filharmónia, mégpedig szeptember 15-én, szerdán, 19 órai kezdettel, az Enescu–Bartók-teremben. A nyitókoncert meghívott szólistája Gabriel Croitoru hegedűművész, vezényel Romeo Rîmbu állandó karmester. Műsoron Mendelssohn e-moll hegedűversenye, valamint Beethoven V. szimfóniája.

Az őszi kezdés hírén felbuzdulva érdeklődtünk a filharmónia háza táján, hogy miként is fog kinézni az eljövendő új évad, és milyen árakon lehet majd jegyeket, bérleteket vásárolni rá. Kurucz Tibor művészeti igazgatót kérdeztük volna először, de átirányítottak a zeneintézmény új PR-referenséhez, Bogdan Anagnastopolhoz, aki viszont készségesen szolgált információkkal.

Az évadkezdés csak kivételesen esik most szerdára (a héten kezdődő TIFF filmfesztivál miatt alakult így), az évad többi szimfonikus hangversenye változatlanul csütörtökönként zajlik majd ezt követően, minden koncert a megszokott 19 órai kezdettel.

A koncertjegyek árai a diákoknak és egyetemistáknak kedvezményesen váltható 10 lejestől egészen az elitebb helyre szóló 45 lejesig terjednek.

A bérleteket három fő kategóriába osztották, ezek árairól korábban már felkerült a filharmónia közösségi oldalára egy mostanra csak nehézkesen megtalálható (ez nem vall valami megfontolt hírverésre) részletes táblázat. Tetszőlegesen kiválasztott öt koncertre szól az ún. Haydn-bérlet, ugyanígy választható tíz koncertre az ún. Mozart-bérlet, míg az ún. Enescu–Bartók-bérlet a teljes évad összes szimfonikus hangversenyére, illetve a leendő kamarakoncertekre is szól, kivéve az ún. rendkívüli hangversenyekre, amilyenekből például az elmúlt nyáron már bőségesen kóstolgathatott a váradi közönség. A bérletekhez társított zeneszerzőknek egyébként nincs sok köze a koncertek műsoraihoz, a névadó gesztus csak amolyan (zene)költői megfontolású.

A Haydn és Mozart típusú bérlet további A-B-C-D-E-F alkategóriákra oszlik, annak függvényében, hogy milyen a nézőtéri hely minősége, amire megváltja a kedves koncertlátogató. Így az öt koncertes bérletek ára 60–180 lej között változik, a 10 koncerteseké 105–315 lej között a választott koncerttermi hely függvényében. A teljes évadra szóló bérlettípus ára egységesen 1500 lej, bárhová is szóljon a teremben. A filharmónia közösségi oldala (facebook.com/filarmonicaoradea) közli szintén valahol mélyen a hírfolyamában – a frissen meghirdetett zenekari posztokra szóló hangszeres versenyvizsgák és a bőséges sztárkoncertes fotóáradat után lemaradva – a jegypénztár órarendjét is, eszerint hétfőn és szerdán 11–16 óra között, míg kedden, csütörtökön és pénteken 10–14 óra között tartanak nyitva, ill. koncertek előtt egy órával is várják már a belépőjegyet váltókat. Ami még hasznos lehet, a filharmónia központi telefonszáma: 0259/430-853.

Megtudtuk továbbá, hogy hosszabb folyamat lesz bár, de készül a jegyvásárláshoz szükséges digitális filharmóniás nézőtéri „térkép” is, ami a jövőben megkönnyítheti a tájékozódást az internetről jegyet váltóknak a helykategóriák kiválasztásában. Az elmúlt nyáron még nagyjából akadálytalan volt az online filharmóniás jegyvásárlás a bilete.ro oldalon, a mostani évadnyitóra is teszteltük, de az elmúlt hét végéig egyelőre nem működött. Szintén megtudtuk, hogy ezen a héten, talán már kedden, működőképes lesz viszont a zeneintézmény megújuló honlapja, a filarmonicaoradea.ro is. Kíváncsian várjuk, hogy szót kapnak-e rajta a hosszú idő óta leépített magyar nyelvű tartalmak. Őszintén szólva „egyedülálló” a tekintetben a Nagyváradi Állami Filharmónia, hogy hónapok óta úgyszólván titokban létezik és változik, mivel nincs elérhető, vállalt hivatalos webfelülete, és kizárólag időnkénti netes közösségi posztjain keresztül kommunikál a világhálón. E posztok között egyébként vasárnapig nem találtunk rá például a mostani évadnyitóra…

Az évad tartalmáról

Érdeklődtünk továbbá a műsorok, meghívottak iránt is, mivel erről sem érhető el semmi interneten, magyarán nem tudja előre a bérletvásárló, hogy mire fizet be…

Egyelőre, az elmúlt évekhez hasonlóan, az első harmadév konkrétabb programjáról (szeptember-december) tájékoztattak részletesen. A két állandó karmester, Romeo Rîmbu és Jankó Zsolt több hazai pályás koncertje mellett a meghívott dirigensek listája decemberig kicsit aránytalanul sovány, 14 koncertre mindössze 5 vendégkarmester jut: Ciprian Marinescu, Horváth József, Flaviu Mogoșan, Vladimir Lungu, Flavius Filip. Nagyon úgy tűnik, hogy lesznek szólista nélküli koncertek is, de a meghívott hangszeres művészek között azért akadnak a minőséget képviselő régi jó ismerősök. Răzvan Suma egy tavaly tavasszal elmaradt különlegességet, J. Haydn 4. gordonkaversenyét játssza most szeptemberben, Horia Maxim Rahmanyinov világslágerével, a 2. zongoraversennyel jön november elején, a Váradról elszármazott kolozsvári operaigazgató, Florin Estefan egy a halottak napját követő kissé morbid felcímű, „A halál zenéje” koncerten énekel az orosz zeneirodalomból, november közepén Remus Rîmbu Brahms-hegedűversenyt játszik, december elején Nagy Kálmán koncertmester Bruch 1. hegedűversenyével lép elő koncertező szólistává, szintén decemberben Demény Balázs Brahms 2. zongoraversenyét játssza. Visszaáll valamennyi tehát a stabilabb veretű német romantikus zeneirodalomból is.

A teljesség igénye nélkül, illetve helyszűkében csak néhány további koncertről, műcímről: Dvořák népszerű VIII., valamint kevésbé ismert, de ugyanolyan nagyszerű VII. szimfóniája is műsoron lesz majd, szeptember 30-án orosz zenei hangversenyre kerül sor (Glazunov, Arenszkij, Hacsaturján), október 7-én Piazzolla-est lesz, október 14-én a román zenéé a főszerep (Francisc Hubic – Liturgia, Sigismund Toduță – Miorița, ballada-oratórium), október 21-én a jelek szerint Verdi teljes Rigolettójára számíthat a közönség, október 28-án pedig Mozart Rekviemjére. Különlegesnek ígérkezik még a már említett „A halál zenéje” c. hangverseny is november 11-én Elgar, Sibelius, Richard Strauss és Muszorgszkij ritkán játszott darabjaival. Karácsony előtt egy nappal az énekkar hagyományos colinda-koncertje zárja az idei sort. Kerestük a magyar vonatkozású szerzőket-műveket is (pl. a 140 éve született Bartókot) a filharmónia mostani palettáján, de sajnos nem találtuk.

Reméljük, a filharmónia internetes gépezete is beindul lassan, és a részleteket ott tovább böngészheti majd a közönség. Mi annyit ígérhetünk, hogy koncertek előtt továbbra is előzetesekkel tájékoztatjuk az olvasókat az aktuális hét műsoráról, meghívottairól. Az évadnyitó talán most nem szorul részletesebb bemutatásra, hiszen a Váradon gyakorta évadot kezdő bukaresti Gabriel Croitorut jól ismerheti a törzsközönség, ugyanúgy Mendelssohn meseszép e-moll hegedűversenyét, illetve Beethoven keménykötésű „Sors” szimfóniáját is. Talán csak egy apró különlegességről még: Croitoru még 2008-ban kapta meg Enescu egykori hegedűjének, egy 1730-as Guarnierinak a használati jogát.

Végül: az évadnyitóra egyelőre a megszok(tat)ott zárttéri rendezvényekre való belépési szabályok vonatkoznak (bár mint tudjuk, a vészharangokat bármikor megkondíthatják a lassan őrlő ezrelékek), tehát egyelőre nem szükséges oltási bizonyítvány vagy negatív teszt, „csak” védőmaszk, kézfertőtlenítés, testhőmérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában