Átalakítás?

2021.09.21. 10:00

Egyelőre nem szerveződik át a váradi Francisc Hubic iskola

A nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola jogi helyzete is bizonytalanná vált azok után, hogy a Bihar Megyei Tanács legutóbbi ülésén nem ment át a tanintézmény átalakításáról szóló határozattervezet.

Fotó: bihon.ro

Pap István

Az iskolát is magába foglaló Bihar Megyei Kulturális Központ átszervezéséhez kétharmados többségre lett volna szükség, mivel azonban az RMDSZ és a PSD tizenegy tanácsosa nemmel szavazott, így nem volt meg a szükséges mértékű támogatás a javaslat elfogadásához. Az előterjesztés lényege az volt, hogy a Francisc Hubic iskola tanári állásait szakértői posztokra cserélték. A napirendi pont vitáján Felix Cozma PSD-s önkormányzati képviselő kifejtette: „Az iskolában megszüntetjük a tanári állásokat, de kíváncsi vagyok arra, hogy mi fog szerepelni a szakértőknek kiírt versenyvizsga követelményrendszerében és munkaköri leírásában, lévén, hogy az egy művészeti iskola, ahol tanároknak kellene lenniük.” Ilie Bolojan tanácselnök azt válaszolta, hogy azt írják majd be a munkaköri leírásba, amit a törvény előír, utalva ezzel arra, hogy a törvényes előírásoknak kívánnak eleget tenni ezzel a módosítással. A továbbiakban megjegyezte, hogy az iskola tanárainak lehetőségük volt jelentkezni a szakértői állásokra, de mint fogalmazott, „egyes jóakarók tanácsára hallgatva” ezt nem tették meg időben, így most már versenyvizsgán kell részt venniük. „De mivel olyan jól képzettek, nem is tudom elképzelni, hogy ne nyerjenek” – tette hozzá ironikusan a tanácselnök. A tervezet szerint a Francisc Hubic iskolában tíz I. fokozatú szakértő, tíz II. fokozatú szakértő és két kezdő szakértő oktatna, ha sikerülne elfogadtatni a tanáccsal a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában