Rendezvény

2021.09.15. 16:00

Egy év kihagyás után rendeztek ismét kórusfesztivált Margittán

A margittai Horváth János Társaság (HJT) a világjárvány miatti egy év kihagyás után, idén szeptember 11-én ismét meg tudta rendezni a majdnem két évtizedes hagyománnyal rendelkező kórusfesztivált.

Fotó: Timár Zoltán

Hajas Anna

Az évek során ezen a rendezvényen valamennyi környékbeli kórus, népdalkör szerepelt már, és esetenként anyaországi vendégek is felléptek. Általában azokat a kórusokat hívják meg a rangos eseményre, amelyeknek hasonló rendezvényein a HJT kórusa is meghívott fellépő. Az idei találkozóra a bihardiószegi Asók István Református Kórus, az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a szalacsi Örökzöld Asszonykórus és a székelyhídi Férfikórus tudta elfogadni a meghívást. Sajnos a margittai fiatalok kórusai, a MI-Kis Kórusunk és a Gyöngyvetők Népdalkórus, továbbá a monospetri Vegyes Kórus újraszerveződés miatt, a székelyhídi Búzavirág Kórus pedig egyéb program miatt nem tudott idén eleget tenni a meghívásnak. Remélhetőleg jövőre újra ott lesznek a fellépők között.

A műsorvezetés feladatát Szőke Ferenc, a HJT elnöke vállalta magára. Ő köszöntötte elsőként a kórusokat és a nézőközönséget, akiknek száma sokkal nagyobb volt, mint az előző években. A margittai közönség mindig szívesen látogatja a HJT műsorait, legyen az akár kabaréműsor, akár kórusok találkozója. „Reméljük, hogy a kórusok és a vendégek egyaránt jól fogják érezni magukat. Örülünk majd egymás sikereinek és sokat tanulunk egymástól” – hangzott el a bevezető beszédben. Kiemelt tisztelettel üdvözölte az egyházak képviseletében jelen lévő Kovács Gyula és Nagy Jácint református, illetve katolikus lelkipásztorokat, Demián Zsolt alpolgármestert/körzeti RMDSZ-elnököt, továbbá Bradács Alíz-Ildikó kórházmenedzsert. Köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a találkozó: Margittai Helyi Tanács, Communitas Alapítvány.

Színvonalas repertoárok

A városvezetés nevében Demián Zsolt mondott beszédet. Gratulált a HJT tagjainak, akik több mint két és fél évtizede gazdagítják a város kulturális életét, előadások, szavalóversenyek, irodalmi estek formájában. A helyi tanács tagjai is tudatában vannak ennek, ezért a polgármester által javasolt, kulturális célokra szánt pályázatokkal lehívható összeget a duplájára emelték. További tartalmas munkát kívánt a Társaságnak, a kórusoknak sikeres fellépést, a közönségnek pedig jó szórakozást.

A köszöntő, köszönő beszédek után a műsorvezető sorra színpadra szólította a kórusokat. Bemutatni nem kellett őket, hiszen az évek során ismertté váltak. A kórusok, népdalkörök a tőlük már megszokott stílusú repertoárral, magas színvonalon mutatták be műsorukat. Kórusművek, népdalok, nóták, citeramuzsika egyaránt elhangzottak.

A házigazdák idén népdalokkal léptek színpadra. A közönségnek tetszett a színvonalas és változatos műsor, így természetesen a taps sem maradt el. A fellépők emléklapokat kaptak, melyeket Szőke Ferenc és Horváth Sándor HJT-alelnök adott át a kórusvezetőknek.

A nótázás itt nem ért véget, hiszen a találkozó, mint minden évben, idén is nótás vacsorával zárult a város egyik rendezvénytermében, ahol a résztvevők éjfélbe nyúlóan énekelték együtt a szép magyar nótákat. Nagyon jól szervezett, hangulatos találkozó volt, mely a kórusoknak és a közönségnek egyaránt maradandó élményt nyújtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában