Felmérés

2021.09.12. 12:00

Civilek a Fiatalokért – projekt Nagyszalontán

EXIF_HDL_ID_1

MIDESZ-közlemény

Civilek a Fiatalokért projekt (Civilii pentru Tineri) kutatásának az a fő célja, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak a civil szervezetekhez. Mennyire ismerik és mennyire kapcsolódnak be a civil szervezetek tevékenységeibe. Ennek érdekében, a projekt első lépéseként határon inneni és határon túli civil szervezetek képviselői egy műhelymunkát tartottak Nagyszalontán, ahol a kutatás főbb pilléreit határozták meg. Ezt követte maga a kutatás, amelynek első helyszíne a debreceni Campus Fesztivál volt. Itt Csontos Pál projektfelelős vezetésével, kérdőívek kitöltésével történt az adatgyűjtés. Ezután a kutatás Makón folytatódott, ahol köszönhetően az Értünk a víz Erasmus+ tábornak négy ország fiataljai kapcsolódtak be a munkába. Az összegyűlt adatokat a szegedi Munka Világa Egyesület és a Magyar Ifjúsági Szövetség szakértői elemezték ki. A kapott eredményeket Csontos Pál és Barna Szilárd, a makói kutatás vezetője, mutatták be. A kutatásban résztvevők 90%-a harmincöt év alatti volt. Senki nem nyilatkozta azt, hogy egy civil szervezetet se ismerne, 90% többet is ismer. A legtöbben önkéntesként kapcsolódtak be egy civil szervezet munkájába és 60% most is a tagjának tekinti magát. Civil szervezetben eltöltött időt a megkérdezettek 80%-a tekintette hasznosnak, míg szintén 80% érezte úgy, hogy környezete támogatja az önkéntes munkában. 75% nyilatkozott úgy, hogy a civil szervezet megfelelő anyagi háttérrel rendelkezett a működéshez, ennek a forrásait így rangsorolták: legtöbben a pályázati forrásokat helyezték előre (95%), amit az országonként változó 1-2% jövedelemadóból történő felajánlások követtek (80%), az egyéb adományok, vállalkozók általi támogatást 65%) és utolsónak a tagdíjakat jelölték meg (30%).

Az eredményeket még romániai és magyarországi szakemberek összehasonlítják és az így kapott javaslatok szeptember végi projektzáró műhelymunka alkalmával kerülnek bemutatásra. A projekt megvalósulásában fontos szerepet vállaltak a szakmai és anyagi támogatók: Munka Világa Egyesület, Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület, Magyar Ifjúsági Szövetség, Civilek a Fiatalokért Egyesület, Polgármesteri Hivatal-Nagyszalonta, Discont Étterem, Toldisal Kft, Euro Club Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában