Helyi légitársaság

2021.09.29. 14:45

Air Oradea elnevezéssel alapít közös légitársaságot Nagyvárad és a megye

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi repülőtér előtt tartott közös online sajtótájékoztatót szerda délben Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Florin Birta polgármester, melyen bejelentették, hogy mindent előkészítettek ahhoz, hogy Air Oradea elnevezéssel létrejöjjön egy helyi légitársaság. A társaság részvényeinek 60 százalékát a városi önkormányzat, 40 százalékát pedig a megyei tanács fogja birtokolni, és az ősz folyamán eldöntik azt is, hogy vásárolnak, vagy csak bérelnek repülőgépeket. Florin Birta felidézte, hogy augusztusban jelentették be légitársaság-alapítási szándékukat, és eljutottak odáig, hogy az erről szóló előterjesztéseket napirendre lehet tűzni a megyei tanács szerdai, majd a helyhatóság csütörtöki közgyűlésén. Ugyanakkor a múlt héten az Air Oradea Rt. elnevezést is levédték. Az új részvénytársaságnak körülbelül 3 millió euró lesz a törzstőkéje. A felsoroltakat Birta azzal indokolta, hogy már most is a megyei tanács adminisztrálja a repülőteret, illetve finanszírozza a működését, és hogy az egyensúly meglegyen, ezért lesz a polgármesteri hivatal a többségi részvényes. Elhangzott továbbá az is, hogy a légitársaság-alapításnak három fő célja van: a légiközlekedés fellendítése, befektetőknek és turistáknak a vonzása Nagyváradra, valamint egy olyan úgynevezett kritikus utastömegnek a kialakítása, mely rendszeresen használja a repülőteret. A polgármester azt is mondta: kidolgoztak egy üzleti tervet, melynek alapján eldöntik, hogy milyen típusú és kapacitású repülőgépeket vásároljanak vagy béreljenek. Az elöljáró arra is kitért, hogy a légitársaság legkevesebb három oda-vissza járatot fog üzemeltetni munkanapokon Bukarestbe, illetve legalább kettőt a hétvégeken, és heti négy nemzetközi járatot a főbb nemzetközi légikikötőkbe.

Ilie Bolojan arról beszélt, hogy hamarosan versenytárgyalást írnak ki a szükséges felszerelések bérlésére, ez a projekt pedig stratégiai fontosságú az életminőség javítása szempontjából a térségünkben.

Címkék#Air Oradea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában