Megemlékezés

2021.09.14. 12:00

360 éves a Váradi Biblia: találkozó a várban

A Romániai Felekezetközi Bibliatársulat (SBIR), valamint a Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) képviselői találkoztak múlt szombaton a nagyváradi várban.

Fotó: Vinczéné Pálfi Judit

Pikó Stefánia

A 360 éves Váradi Biblia ünnepének alkalmából Nagyváradon szerveztek hibrid találkozót a SBIR és az MBTA tagjai – tudatta szerkesztőségünkkel Vinczéné Pálfi Judit református lelkipásztor, pasztorálpszichológiai lelkigondozó, a KREK missziói-diakóniai előadótanácsosa. Hibrid, ugyanis több résztvevő például Bukarestből vagy Kolozsvárról online csatlakozott a rendezvényhez. A bukaresti és budapesti vendégek mellett, több diák kíséretében jelen volt egy egyetemi tanár a Debreceni Teológiáról, innen személyesen eljött Sofronie Drincec román ortodox püspök helyettese, Radu Rus, az ortodox líceum igazgatója. A SBIR-nek tagja az ortodox egyház, a német és a magyar evangélikus egyház, a román és magyar baptista, a református, az adventista, az örmény apostoli egyház, valamint az unitárius egyház – tudtuk meg.

A szóban forgó közösségek valójában egy átfogó világszervezet tagjai. Mivel a bukaresti és a budapesti nagyon jó kapcsolatot ápol egymással, úgy gondolták, a Váradi Biblia keletkezésének 360. évfordulója kiváló alkalom egy ünnepélyes közgyűlés és konferencia megszervezéséhez itt, Nagyváradon, a várban, azon a helyszínen, ahol a Váradi Bibliát kezdték el nyomtatni annak idején.

Az együttlét áhítattal kezdődött, melyet Forró László, az egyházkerület főjegyzője, püspökhelyettese tartott. A találkozó keretében az 1908-as Károli Biblia, mai helyesírás szerint javított, revideált változatát mutatták be a résztvevőknek, melyet az abibliamindenkie.hu weboldalon, digitális formában, mindenki számára elérhetővé tettek. A multifunkcionális online felületen nemcsak olvasni lehet ezt a kiadást, hanem címszavakkal lehet keresni, valamint jegyzeteket, magyarázatokat is megtalálnak benne az érdeklődők.

Ezt követően az elnökök megtartották a társulatok bemutatkozóit. Bár Dr. Daniel Zikeli, a német evangélikus egyház püspökhelyettese, valamint a SBIR jelenlegi elnöke csak online tudott részt venni a rendezvényen, elmondható, hogy a két társulat vezetője most találkozott először. Az MBTA elnöke dr. Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök. A társulatok főtitkárai, Emilia Iorgandopol (Bukarest) és dr. Pecsuk Ottó (Budapest) egyeztettek a két ország közötti közös projekteket illetően.

A beszédeket egy szimpózium követte, melynek keretében dr. Emanuel Conțac, a Bukaresti Pünkösdista Hittudományi Egyetem professzora mutatta be a Dumitru Cornilescu tollából származó román bibliafordítást, melyet Cornilescu az első világháború idején írt, 1919-ben és 1920-ban, majd 1921-ben megjelentették. Ennek készül éppen egy revideált változata. Lanstyák István, a Pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom tanszék egyetemi tanára, nyelvésze is bemutatott egy bibliafordítást Magyar nyelvű bibliafordítások nyelvészeti szempontú jellemzése című előadása keretében. A napot a baptista férfikórus (Dávid Férfikar és Vox Nova Férfikar) hangversenye koronázta meg szombat délután az evangélikus-lutheránus templomban. A delegáció megtekintette Zsombori Árpád zetelaki származású, jelenleg Magyarországon élő keramikus képzőművész munkáit a nagyváradi vármúzeum református kiállítótermében. A tárlat az év végéig látogatható.

„Olyan világot élünk, amikor nagyon sok minden fenyeget, és vesz körül bennünket, bár a saját bőrünkön még nem érezzük ezt a fenyegetettséget. Nem szeretnék semmit előrejövendölni, és nem én vagyok az, aki ezt mondom, hanem azok a tudósok, akik a jövőt a jelek és a történések alapján látják és láttatják. Ahhoz, hogy ne keresztyénség és keresztyén lelkület nélküli legyen ez az Európa, ahhoz nekünk igenis fel kell fegyverkeznünk. A felfegyverkezést elsősorban lelkileg értem. Szükségünk van arra, amit az Isten ad nekünk, szükségünk van az életvezetésre, amit Istentől kaphatunk, hogy akkor, amikor elérkezik a veszély vagy a baj, ne érjen minket váratlanul, hanem legyünk kitartóak és állhatatosak. Ezért fontos emlékezni, emlékeinket, illetve történelmünk emlékeztető eseményeit megünnepelni, hogy a múltat, hagyományainkat ne csak őrizzük, hanem éltessük is” – fogalmazott a lelkipásztor azzal kapcsolatban, hogy miért lehet számunkra fontos ma is a Biblia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában