Magyarok kenyere

2021.08.17. 08:45

Szentjobbon öntötték össze a búzaszemeket

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú öszszefogásának a megnyilvánulása. Vasárnap délután egy szimbolikus helyszínen, Szentjobbon öntötték össze a tágabb értelemben vett négy partiumi megyéből (Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros) begyűjtött búzaszemeket. Jelképes, hiszen ezen a településen őrizték egykor Szent István jobb kezét, és emiatt egyúttal üzenettel is bír a Kárpát-medencében (és nem csak itt) élő magyarok számára.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Házigazdaként Zatykó Jácint szentjobbi polgármester úgy fogalmazott: megtisztelő és felemelő érzés a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program rendezvényének otthont adni. Szerinte ez sokkal több egy jótékonysági rendezvénynél, mivel nemzetegyesítő jellegű, a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának a megnyilvánulása. A kalászon, a búzaszemeken és a kenyéren keresztül nemcsak az életet és a bőséget jelképezi, hanem az egymásra utaltságot és a közösség egységét is, a szolidaritást. Az elöljáró ezután felidézte, hogy az általa vezetett településnek ezeréves múltja van, és ennek fordulópontjai a magyarság történelmének is meghatározó momentumai.

Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő köszönetet mondott minden magyar embernek, akik nap mint nap dolgoztak azért, hogy a búzaszemek egy helyre kerüljenek. Értékteremtő, közösségmegtartó munkájukért a polgármestereknek, mellyel a szülőföldjükön biztosítanak jövőt a gyermekeknek. Úgy vélte, tanulnunk kell abból, hogy a búzaszemek szorosan egymás mellett vannak a zsákokban, és ha mi így teszünk, akkor lesznek továbbörökített hagyományaink, és a gyakorlatban is megvalósul az, hogy nekünk itt élnünk, halnunk kell.

Dr. Nagy Miklós szalárdi polgármester, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) megyei vezetője azon meggyőződésének adott hangot: a búzaszemek összeöntésének és karitatív célok való felajánlásának nemes gesztusa azt szimbolizálja, hogy hálát adva Istennek, odafigyelünk egymásra, és ez a mai világban különösen fontos, amikor sok az intolerancia, az elégedetlenség, a szeretetlenség. Mert jövőt építeni csak úgy tudunk, hogy ha köszönetet mondunk az áldozatkészségért, és támogatjuk egymást – hangsúlyozta. Pop Imre, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének, illetve az ottani gazdatársadalom részéről üdvözölte az ünneplőket.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének önkormányzatokért felelős alelnöke az önzetlenség, a kitartás, az alázat és a mértékletesség fontosságára figyelmeztetett, melyek a megmaradásunk zálogjai. Megítélésében a gazdáktól kell példát vegyünk, hogy hogyan ragaszkodjunk értékeinkhez, hagyományainkhoz, erőt merítsünk elődjeink szokásaiból és erős hitéből.

Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője felidézte, hogy annak idején a Magyar Kormány kezdeményezte a programot a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárkamara támogatásával. A Partiumi Falugazdász Hálózat tavaly csatlakozott először, 17 munkatársuk tartja a kapcsolatot a maga területén a gazdákkal, irányítja őket a gyűjtőpontokhoz. Hangsúlyozta: ez nem a megyék közti versengésről szól, hiszen nem mindenütt azonos a mezőgazdasági potenciál. A kedvezményezettek az egyházak és a civil szervezetek, és augusztus 20- án, az új kenyér ünnepén, a közösen összegyűjtött búzaszemekből őrölt lisztből készült kenyereket eljuttatják az egyházközségeknek, hogy meg tudják áldani ezeket.

Az egyesületek képviseletében szót kapott Kosza Erzsébet (Dévai Szent Ferenc Alapítvány), Gyenes Kincső (Máltai Szeretetszolgálat) és Ruzsa Erzsébet (Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ).

Kulturális műsor is volt, fellépett a micskei Görböc Néptáncegyüttes, Meleg Vilmos színművész, a szentjobbi Vadvirágok Népdalkör és a székelyhídi Zajgó Néptáncegyüttes. Mezőgazdasági kiállítást lehetett megtekinteni, olyan eszközöket, melyet az őseink használtak, valamint új gépeket is. Emellett vásárt is szerveztek helyi termékekből (lekvár, méz, bor, pálinka), és átadták a Sebes-Körös-völgyi vándorbölcsőt.

A búzaszemeket Májernyik Mihály római katolikus apát, esperes-plébános-kanonok és Joó Katalin református lelkésznő szentelték, áldották meg. A beszédek után a szervezők mindenkit megvendégeltek.

Az eseményt támogatta a polgármesteri hivatal, a Pro Szentjobb Alapítvány, a cserkészek, a huszárok és a történelmi vitézi rend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában