Magyarok Kenyere

2021.08.06. 10:21

Szentjobbon öntik össze a Partiumban begyűjtött búzaszemeket

A Partiumi Falugazdász Hálózat koordinálásában jelenleg is zajlik térségünkben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A begyűjtött búzaszemeket Szentjobbon fogják összeönteni, augusztus 15-én, vasárnap – hangzott el csütörtökön az RMDSZ-nél tartott sajtótájékoztatón.

Nemeshany, 2019. augusztus 10. Búza a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei összeöntés ünnepén a Veszprém megyei Nemeshanyban, a Csizmadia vízimalomnál 2019. augusztus 10-én. A kezdeményezés célja a határon innen és túl élõ, rászoruló magyar gyermekek megsegítése. MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Ciucur Losonczi Antonius

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának a megnyilvánulása. Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy jól halad a kampány, és ennek megkoronázásaként, egy szimbolikus helyszínen, Szentjobbon fogják összeönteni augusztus 15-én, vasárnap délután a tágabb értelemben vett négy partiumi megyéből (Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros) begyűjtött búzaszemeket. Jelképes, hiszen ezen a településen őrizték egykor Szent István jobb kezét, és emiatt egyúttal üzenettel is bír a Kárpát-medencében (és nemcsak itt) élő magyarok számára.

Zatykó Jácint, Szabó Ödön és Kovács Szabolcs a sajtótájékoztatón

Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője felidézte, hogy annak idején a Magyar Kormány kezdeményezte a programot a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárkamara támogatásával. A Partiumi Falugazdász Hálózat tavaly csatlakozott először, 17 munkatársuk tartja a kapcsolatot a maga területén a gazdákkal, irányítja őket a gyűjtőpontokhoz. 2020-ban közel 110 tonna búzaszem gyűlt össze több mint 600 gazda adományából a négy megyéből (Bihar – 52 tonna, Szatmár – 43 tonna, Szilágy – 12 tonna, Máramaros – 2,2 tonna), amit 58 tonna lisztté őröltek. Idén eddig 65 tonnánál tartanak (Bihar megyében 36 tonnánál), de az akció még nem zárult le, továbbra is várják az adományokat, egészen szeptemberig. Ez nem a megyék közti versengésről szól, hiszen nem mindenütt azonos a mezőgazdasági potenciál, hangsúlyozta Kovács Szabolcs. Hozzátette: a kedvezményezettek az egyházak és a civil szervezetek, és augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén, a közösen összegyűjtött búzaszemekből őrölt lisztből készült kenyereket eljuttatják az egyházközségeknek, hogy meg tudják áldani ezeket.

Zatykó Jácint polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy Szentjobbon fogják összeönteni a búzaszemeket. Elmondta, hogy műsorral és kiállításokkal készülnek. Az ünnepség 15 órakor kezdődik a turisztikai központban. A köszöntőbeszédek után fellép a micskei Görböc Néptáncegyüttes, Meleg Vilmos színművész és a Vadvirágok Népdalkör. Mezőgazdasági kiállítást lehet megtekinteni, olyan eszközöket, melyet az őseink használtak és új gépeket is. Emellett vásárt is szerveznek helyi termékekből (lekvár, méz, bor, pálinka), és átadják a Sebes-Körös-völgyi vándorbölcsőt. A búzaszemeket Májernyik Mihály római katolikus apát, esperes-plébános-kanonok és Joó Katalin református lelkész áldják meg. Az eseményt támogatja a polgármesteri hivatal, a Pro Szentjobb Alapítvány, a cserkészek, a huszárok és a történelmi vitézi rend. A máshonnan érkezőket irányjelző táblák igazítják útba, és mindenki kap egy tányér babgulyást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában