Nemtetszés

2021.08.31. 08:31

Parkkialakítás Biharpüspökiben, kisajátításokkal

Kis projektnek indult, nagy lett belőle: eredetileg a részvételi költségvetés keretében fogadták el a nagyváradi Püspöki út melletti park kialakításának a tervét, de időközben változott az elképzelés, és a város immár kisajátításokat is végre akar hajtani az említett területen.

Pap István

A kisajátítás terve kiváltotta a parképítés ötletgazdájának, Pető Dalmának a nemtetszését. Az RMDSZ-es helyi tanácsos a testület tegnapi ülésén emlékeztetett arra, hogy annak idején ő vetette fel azt az ötletet, hogy a város alakítson ki parkot Biharpüspökiben. Ennek érdekében mozgósították is a helyieket, és sikerült mintegy ezer aláírást összegyűjteni ennek a gondolatnak a részvételi (participatív) költségvetés keretében. „De önök ezt a projektet a participatív költségvetésből áthelyezték a Nagyvárad Zöld Város programba, és most kisajátításokat akarnak végezni. De mi nem a kisajátításokra adtuk az aláírásunkat! Mi már nem akarjuk ennek a projektnek a megvalósítását, és én sem akarom, hogy az én nevem kisajátításokhoz legyen kötve! A váradiak nem akarnak több kisajátítást!” – fogalmazott a helyi tanácsos a tegnapi ülésen. Csatlakozott hozzá Adrian Madar PSD-s tanácsos is, aki azt hangsúlyozta, hogy kisajátításokat csak közhasznú munkálatok elvégzése esetén lehet eszközölni, márpedig egy park nem minősül közhasznú építkezésnek, ezért a javaslat levételét kérte a napirendről. Florin Birta polgármester reakcióképpen elmondta, hogy már korábban is megtörtént, hogy a bíróságon támadták meg a helyi tanács egyes döntéseit. Ha ez így lesz ezúttal is, és a bíróság kimondja, hogy a határozat törvénytelen, akkor a város természetesen eláll a tervétől, de eddig is már több esetben megtörtént, hogy hasonló ügyekben a bíróság a városnak adott igazat. Hozzátette, hogy a környékbeli lakosok kérték azt, hogy létesítsen a város ott egy parkot, ennek a kérésnek tesznek eleget hamarosan.

Felszólalt Emilian Pavel, a PSD frakcióvezetője is, aki arra kérte a városvezetést, hogy úgy tervezze meg és valósítsa meg a hasznosnak vélt projekteket, hogy azzal ne tegye tönkre egyes emberek életét, akik közül néhányat ezúttal is az utcára dobnak. Pető Dalma is aláhúzta, hogy továbbra is támogatja azt, hogy Biharpüspökiben park létesüljön, de nem kisajátítások árán. A Nagyváradi Helyi Tanács kétharmados liberális többsége a vita után megszavazta a parkkialakításra vonatkozó előterjesztést.

Több mint kétmillió

Az elfogadott határozattervezet értelmében a park a Püspöki (Matei Corvin) és a Rectorului utak kereszteződésében lévő 2446 négyzetméteres telken lesz, ahol játszóteret és sportpályát is építenek. Ez utóbbi körbe lesz kerítve, és világítást is kiépítenek, hogy éjszaka is lehessen használni. A parkban természetesen különböző fajtájú fákat ültetnek el, sétányokat alakítanak ki, és köztéri bútorzatot is kihelyeznek, továbbá kiépítik az öntözőrendszert és a közvilágítást. A beruházás során több ingatlant is kisajátítanak, amelyek között legalább két lakóház van, tudtuk meg Pető Dalmától, aki megjegyezte, hogy lehet még azok is támogatták annak idején aláírásukkal a parkkialakítás ötletét, akiknek tulajdonát most kisajátítja a város. Az új parkban a zöld terület 1535 négyzetméter lesz, további 210 négyzetmétert foglalnak majd el az aszfaltozott sétányok, 367 négyzetmétert a játszótér és 352 négyzetmétert a multifunkcionális sportpálya. A beruházás becsült költségvetése 2,1 millió lej áfával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában