Tervek

2021.08.25. 13:00

Nagyvárad belvárosába költözne az egészségbiztosítási pénztár

A Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár új igazgatójának célkitűzése az, hogy az általa vezetett intézmény a Borsi útról Nagyvárad belvárosába költözzön.

Fotó: Facebook

BN-összeállítás

Dorel Dulău, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) másfél hónapja kinevezett igazgatója első sajtótájékoztatóján beszélt elképzeléseiről. Ezek közé tartozik az, hogy az intézmény székhelyét a város pereméről, a Borsi útról beköltöztesse a belvárosba. Az új helyszín a Nagyvásártéren (December 1. tér) lenne, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár egykori székhelyén, az Orvosi Egyetem épülete melletti ingatlanban. Dulău elárulta, hogy erről a tervről már egyeztetett Florin Birtával, Nagyvárad polgármesterével, az épület ugyanis az önkormányzat tulajdonában van, valamint Ilie Bolojannal, a megyei könyvtárat fenntartó Bihar Megyei Tanács elnökével is, és mindketten jóváhagyták az ötletet. Már csak a pénztár országos vezetősége kell rábólintson, és akkor kezdődhet a költözés, ami akár még az idén befejeződhet. Dulău szerint a költözés azért lenne hasznos, mert csökkenteni lehet ezzel a fűtésköltségeket, továbbá a belvárosban mindenki által sokkal könnyebben megközelíthető lesz az intézmény, ahol a váradi városháza piramisához hasonló ügyfélfogadó termet fognak kialakítani. Az igazgató tervei között szerepel a szolgáltatások digitalizálása is, hogy a biztosítottak online is tudjanak ügyeket intézni. Dulău tervbe vette, hogy a megyében működő közkórházakat is fejleszteni kell, jelenleg ugyanis megítélése szerint a kórházak struktúrája nincs összhangban a helyi igényekkel. Példaként említette azt, hogy ugyanolyan nőgyógyászati és gyermekgyógyászati kapacitásokkal működnek a városi kórházak, mint évtizedekkel ezelőtt, miközben a demográfiai folyamatok ezt már nem indokolják, miközben elégtelen a megyében a palliatív ellátás. A fejlesztés célja az, hogy ne kelljen a nagyváradi megyei és Curteanu kórházaknak átvenni pácienseket, akiket a megye többi városi közkórházában is el lehetne látni. Hozzátette, hogy Bihar megye közkórházaiban mindössze 40 ágyat tartanak fenn palliatív ellátásra, ami édeskevés egy több mint 600 ezres lélekszámú megyében. Igaz, hogy magánkórházakban is van palliatív ellátás, de annak költségeit – ami elérheti a havi hatezer lejt – kevesen tudják kifizetni. Ennek az elképzelésnek a jegyében a belényesi városi kórház már kérvényezte is a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól 5 ágy fenntartását erre a célra.

Két további célkitűzéséről is beszélt Dulău: serkenteni akarja a közkórházak és a magánkórházak közötti versenyt, hogy ennek nyomán minőségibb egészségügyi szolgáltatások legyenek a megyében, továbbá több és alaposabb ellenőrzéseket fog végezni az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában