Elektromos buszok

2021.08.01. 15:44

Környezetvédelmi reform a váradi tömegközlekedésben

A nagyváradi önkormányzat képviseletében Mihai Jurca városmenedzser, a Helyi Közszállítási Vállalat nevében pedig Viorel Pop igazgató kísérte el a sajtó képviselőit pénteken a Nidec székhelyére, mely vállalattal partnerségben komoly változásokat terveznek végrehajtani a város tömegközlekedési rendszerében.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Az OTL és a városvezetés közös célja, hogy a tömegközlekedésben minél több legyen a környezetkímélő jármű. Elsősorban konkrétan azt szeretnék elérni, hogy a város központi részében kizárólag elektromos és/vagy hidrogénmeghajtású buszok közlekedjenek. A pénteki sajtótájékoztató első helyszíne egy 350.000 euró értékű Solaris elektromos busz volt, mely több tesztutat is megtett már idén a városban. Mihai Jurca városmenedzser elmondta, azért van szükség a tesztelésre, hogy a közszállítási vállalat és az önkormányzat „testközelből” tapasztalja meg, hogyan működik a zöld tömegközlekedés, mihez van még szükség a buszokon kívül, így amikor lesz pénz több ilyen busz megvásárlására, akkor már mindenre fel lesznek készülve. Az eseményen jelen volt Ovidiu Borcea eladási ügynök is a Solaristól, aki elmagyarázta, hogy a hidrogénnel működő autóbuszok lényegében ugyancsak elektromotorral rendelkeznek, ami a víz elektrolízise révén kap energiát. Az elektromos és a hidrogénalapú járművek között viszont nagyobb különbség az ár: míg előbbi körülbelül 350.000 euró, utóbbi 200.000-rel több. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az év végén Nagyvárad lehet az első olyan város Romániában, amely efféle, hidrogénalapú járművet használ a tömegközlekedésben.
Viorel Pop, az OTL igazgatója elmondta, a hosszú távú terv az, hogy 40–50 ilyen járművet szerezzenek be. Jelenleg a vállalat tulajdonában 107 busz van, melyekből 24 hibrid. Szóba került, hogy a város központjában kizárólag környezetkímélő járművekkel lehessen majd közlekedni, azonban Jurca megjegyezte, hogy ilyen döntéseket csak nagy, nyugat-európai városokban hoztak meg eddig, és még jó néhány évre lesz szükség ahhoz, hogy odáig jusson Nagyvárad is. Hozzátette, hogy a tömegközlekedési járművek terén fontolóra veszik ezt a megoldást, illetve egyes, fontosabb útszakaszokon szeretnének valahogyan prioritást biztosítani a buszoknak a forgalomban. „A baj most már csak az, hogy drágul az áram” – jegyezte meg Viorel Pop.

Innovatív gyorstöltőállomások

A nagyváradi Nidec vállalat közreműködésére azért van szükség, mert ezeket a járműveket fel kell tölteni, és bár 200 kilométer nagyjából az autonómiájuk egy feltöltés után, nyáron, amikor például légkondicionálásra is használják az energiát, gyakrabban szükség van töltésre, a vállalat pedig, melyhez ellátogattunk, készített egy innovatív gyorstöltőállomást. Székhelyük udvarán a sajtótájékoztató keretében ennek használatát is megmutatták. Míg a vendégeket körbevezették az épületben, és bemutatták a vállalatot, addig a busz harminchat százaléknyit töltődött is, 43 százalékról 79-re. Ezek a töltőállomások azért nagyon jók, mert kompaktak, és nincs szükség nagy infrastrukturális munkálatokra, egyszerű őket kihelyezni egy-egy buszmegállóhoz akár, és gyorsak is. A Nidec egyelőre nem kezdte el ezt sorozatban gyártani, pontos dátumot sem mondtak még arról, hogy mikor kerül erre sor, és az árát sem árulták még el, viszont megkezdték az együttműködést az önkormányzattal, és amíg elkészül a többi gyorstöltő, a város szabadon használhatja azt, amelyik a vállalat udvarán található.

Érdekesség, hogy a Nidec multinacionális vállalat egyébként a létrehozója annak az automata-rendszernek, melynek révén a London Eye forog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában