Programajánló

2021.08.26. 08:14

Idén ismét muzsikálni fog a betfiai erdő

A koronavírus-járvány miatti egy év kihagyás után idén októberben, az első hétvégén ismét megszervezik nálunk is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Október 3-án, vasárnap 10 órától a betfiai erdőbe várnak mindenkit, azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a résztvevőket a természetes környezet, a zene, a művészet erejével.

Ciucur Losonczi Antonius

Lesznek idén is szakvezetéses erdei séták, kézműves-foglalkozások, gyermekprogramok, kiállítások, koncertek, és természetesen nem maradhat el a nap végén a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása se, a helyi értékekkel való ismerkedés.

Szabó Lajos főszervező, a magyarországi bejegyzésű, de egész Kárpát-medencében gondolkodó Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke lapunknak azt nyilatkozta: 2021-ben a rendezvénysorozat a 18. évadát „éli meg”. Magyarországról, a Mátra-hegységből indult el, és országos méretűvé nőtte ki magát, sőt, egy ideje már a határon túl is megszervezik. Hat éve nagyváradi barátaikkal közösen rendezik meg a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programon belül a püspökfürdői (betfiai) eseményt. A céljuk a járvány időszakában aktuálisabb, mint valaha, hiszen szeretnék a résztvevőket egy környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítani a természetes környezet, a zene, a művészet erejével.

Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a Muzsikál az erdő mindig a helyiekkel közösen, egy térségi összefogás mentén valósul meg. Az elmúlt években ennek a Bihar megyei, illetve váradi hagyományai is kialakultak, így együttműködnek a Romsilva állami erdészettel, az erdészeti és vadászati felügyelőséggel, a művészeti líceum elsősorban magyar tagozatával, valamint az állami filharmóniával.

Úgy gondoljuk, hogy fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. A Kárpát-medence a mi csodálatos, közös életterünk a maga tiszta folyóival, zöldellő erdeivel, az itt élő népekkel együtt, és ennek a megőrzése mindannyiunk feladata, felelőssége. Az értékeket azonban csak összefogással, közös akarattal lehet megvédeni, a jövőt csak együtt lehet építeni. A járványból kivezető utat pedig annak a gondolatnak a mentén kell keressük, hogy mi csak parányi részecskéi vagyunk egy nagy egésznek. Ne onnan folytassuk, ahol abbahagytuk, hanem érezzük át, hogy nem vagyunk mindenhatóak, és ezért sokkal nagyobb alázattal tekintsünk a természetre – fogalmazott Szabó Lajos.

A részletes műsort ezekben a napokban véglegesítik, mindenesetre az anyaországból is érkezni fognak vendégelőadók, várhatóan fellép majd például a Kossuth-díjas Nyíregyházi Cantemus Kórus.

Tímár Miklós, az erdészeti és vadászati felügyelőség ellenőrzési osztályának az igazgatója azt mondta: remélik, hogy minél többen fognak kilátogatni a rendezvényre. „Az eddigi visszajelzések mindig pozitívak voltak, nemcsak a nagyközönség, hanem a szakma részéről is. Bemutathatjuk azt, hogy az erdő nem csak arról szól, hogy fát vágunk benne, hanem ennél sokkal több funkciója is van” – közölte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában