Szoboravatás

2021.08.27. 12:10

Hunyadi János-szobrot avatnak Körösjánosfalván

A koronavírus-járvány okozta egy év kihagyás miatt szeptember első hétvégéjén az RMDSZ ismét megrendezi a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A részleteket csütörtök délelőtt a Fekete Sas-palotabeli székházban tartott sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hangsúlyozta: hagyománynak számít, hogy a Belényesi-medence minden magyarok is lakta településére igyekeznek eljutni a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok keretében, hiszen ez egy szórványvidék, és a falunapokon általában csak egy-két magyar jellegű műsor szokott lenni. Eljutottak odáig, hogy az RMDSZ immár önerőből képes megrendezni a Magyar Napokat, kis mértékben a Communitas Alapítvány támogatását is élvezve. Az elmúlt években a különböző helységekben történelmünk nagyjainak állítottak köztéri emléket, hogy a magyar közösség nemzeti ünnepeink alkalmából tudjon hol összegyűlni, emlékezni: Petőfinek Belényesben, Bartóknak Köröstárkányban, Szent Lászlónak Magyarremetén, IV. Bélának Várasfenesen, II. Rákóczi Ferencnek Belényesújlakon, Bocskainak Kisnyégerfalván és Mátyás királynak Belényessonkolyoson, idén pedig Hunyadi János-szobrot fognak avatni Körösjánosfalván. Mindig együttműködnek a történelmi magyar egyházakkal, civil szervezetekkel, RMDSZ-es alpolgármesterekkel, a néptáncosok találkozóját pedig Hodgyai Edit, a micskei Görböc néptáncegyüttes vezetője, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének népi kultúráért és hagyományőrzésért felelős ügyvezető alelnöke koordinálja. Az emberek ilyenkor vendégül látják egymást, több idejük jut egymásra a mindennapok nagy rohanása közepette – magyarázta a politikus.

A részletesebb programot Bálind György, Magyarremete alpolgármestere ismertette. Szeptember 3-án, pénteken, Magyarremetén 17 órától néptáncosok gyülekezője a kultúrházban, illetve népi és kézműves termékek vására a focipályán. 17.30 óra: néptáncosok felvonulása a magyarremetei kultúrháztól a focipályáig a településen keresztül. 18 óra: néptáncosok műsora, helyszín a focipálya. 20 óra: Csóka Gyula prímás cigányzenekarának nótaműsora a focipályán, fellép Kós Éva, Somogyi Erika, Fejős Jenő, Kolostyán Gyula, műsorvezető Pölös János.

Szeptember 4-én, szombaton, Belényesújlakon, 10 órától: Térségi Tulipán Kupa focibajnokság a labdarúgópályán.

Köröstárkányban, 11 órától ünnepi istentisztelet és konfirmandusok találkozója, ezt követően pedig Sebestyén László Ede tiszteletes Ha szól az Úr – Áhítatok minden napra című könyvének a bemutatását tartják a református templomban. 19 órától magyar nótaest lesz a református gyülekezeti ház udvarán.

Kisnyégerfalván, 10 órától bográcsosfőző-verseny lesz a focipályán, 11 órától gyermekjátékok vására keretében gyermekjátszóház, gyermekprogramok. M. M. Pódium Színház: Mesék szárnyán – zenés állatmesék gyermekeknek, Verestóy Mária műsora a focipályán. 14 óra – bográcsosfőző-verseny eredményhirdetése és jó ebédhez szól a nóta a focipályán, majd 15 órától Antal Péter és zenekara lép fel.

Szeptember 5-én, vasárnap, Körösjánosfalván, 14 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, majd 14.45 órától Hunyadi János köztéri szobrának felavatása a templom udvarán. Belényesben 19 órától Zsisku János-szórványdíjátadó, majd 19.10 órától a nagyváradi Szigligeti Színház Kabaré című előadása.

Esős idő esetén beltéri lehetőségekkel is számolnak. A Belényesi-medencében körülbelül 2500 magyar él szórványban.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában