Ünnepi alkalom

2021.08.11. 08:49

Fotókiállítás: Tetten ért pillanatok

Tóth István AFIAP-fotóművész gyűjteményes kiállítása nyílt meg Tetten ért pillanatok… címmel tegnap délelőtt a várbeli Fejedelmi Palotában található Euro Foto Art Galériában, születésének 70. és pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából. A tárlat szeptember 8-ig tekinthető meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket dr. Diana Iancu muzeológus üdvözölte, felidézve azt, hogy az akkor még városi közgyűjteményként működő kulturális intézményben több mint hat évvel ezelőtt nyílt meg Románia első fotótörténeti múzeuma, Tóth István fotóművész nagylelkű adományának köszönhetően. Dr. Ramona Novicov műkritikus, művészettörténész úgy vélte: jelen kiállítás nem más, mint „a másodperc töredékének meséje”, megragadja a fényképezés lényegét, és visszatükrözi Tóth István lelkivilágát alkotás közben.

Horváth Imre fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke megjegyezte: mikor Váradon jár, mindig azt tapasztalja, hogy Tóth István jön-megy, egy perc nyugta sincsen, állandóan eseményeket szervez, hogy a meghívottai, a tárlatok résztvevői maradandó és szép emlékekkel távozzanak. A saját fotóművészi tevékenységéből keveset láttat, éppen ezért örül annak, hogy Tóth István fényképeiből nyílt ezúttal kiállítás, fogalmazott Horváth Imre. Azt kívánta az ünnepeltnek: a 70. életévén túl nyisson egy új korszakot, gyakrabban merítsen ihletet, és foglalkozzék többet azzal, hogy ő maga fotóz.

Tóth István felelevenítette, hogy 1976-ban volt kénytelen úgymond kettészakadni, és menedzseri feladatokat is ellátni, ami miatt kevesebb ideje maradt alkotni. Szerencsésnek vallotta magát, mivel megélte az analóg fényképezés fénykorát, belekóstolhatott a digitális fotózásba, jelenleg pedig már okostelefonnal készít képeket. Beszélt arról, hogy a mostani kiállításon több mint ötven évvel ezelőtt készített fényképek is közszemlére lettek téve, de ezeket nem mai szemmel kell nézni, hanem az akkori időknek megfelelően kell viszonyulni hozzájuk. A fotóművész kitért arra is, hogy az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület 60 európai, ázsiai, illetve közel-keleti partnerszervezettel működik együtt, és hamarosan a 600. kiállítást fogja megnyitni az Euro Foto Art Galériában.

A meghívottakat Bozsódi-Nagy Orsolya üdvözölte, ismertetve a programot, és arra kérve mindenkit, hogy köszöntő beszédüket korlátozzák maximum három percre. Értékelendő, hogy ezt az érintettek többé-kevésbé be is tartották, így más, hasonló jellegű ünnepségektől eltérően nem húzódott el végtelenül hosszúra a protokolláris rész.

Az ünnepelt, Tóth István AFIAP-fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító elnöke felidézte, hogy fél évszázaddal ezelőtt, amikor elkezdte a pályafutását, az analóg fotózás élte fénykorát, majd a digitális terjedt el, jelenleg pedig okostelefonnal készít nagy örömmel és élvezettel fényképeket. A világ különböző tájain a legnagyobb nyugalomban tudott dolgozni, de eljött az az idő is, amikor menedzseri teendői miatt kénytelen volt művészi tevékenységét egy kicsit háttérbe szorítani. A családtagjai mindvégig támogatták, az ők, a barátai, a pályatársai és az együttműködő partnerei segítségével sok mindent sikerült megvalósítania az évtizedek folyamán.

Külön köszönetet mondott Angela Lupşeának, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetőjének, Gabriel Ciordaş vállalkozónak, aki a kettős jubileum alkalmából kiadott album megjelenését támogatta, mert az önkormányzat részéről ez nem volt lehetséges, Stanik István médiaszakértőnek, Darabont Sándor borásznak, a zsidó hitközség részéről Felix Koppelmannak és Robert Schorrnak, valamint a polgármesteri hivatalnak és a megyei tanácsnak. Utóbbi két intézménynek valószínűleg inkább a közös múltért járt a köszönet, hiszen a mostani ünnepségen nem képviselte őket senki…

Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, korábbi alpolgármester az ünnepelt pozitív energiáját, odafigyelését, önzetlen segíteni akarását, példaértékű tevékenységét, kivételes vezetői tehetségét emelte ki, melyek által nemzetközi szintre emelte a váradi fotóművészetet. Dr. Ramona Novicov műkritikus szerint Tóth István vitathatatlan integritású, diplomatikus, mosolygós, határozott és kitartó ember, aki elegánsan győzi le az akadályokat és a nehézségeket. Horváth Imre fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke két díszoklevelet ajándékozott pályatársának, dr. Radu Igazság bukaresti egyetemi oktató pedig azon meggyőződésének adott hangot, hogy a fotografálást, mint vállalt sorsot, beteljesítette Tóth István a családja körében és a nagyváradi társadalomban. A rendezvényen olyan előadóművészek léptek fel, akikkel az elmúlt évtizedben együttműködött az ünnepelt: Thurzó Sándor József brácsaművész, Lucian Maliţa hegedűművész (szólóban és mint Duo Varadiensis), valamint a Chelu család (a Nagyváradi Rockfilharmónia tagjaiként).

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában