Kiállítás

2021.08.03. 12:00

Fehéroroszország: út a szabadság felé

BN-összeállítás

Nagyvárad központjában, a Szent László téren fogják megnyitni pénteken 11 órakor a Nadia Bujan fehéroroszországi újságíró fotóiból összeválogatott kiállítást, melyet a város önkormányzata szervezett meg, a Varadinum Fotóklubbal és Románia fehéroroszországi nagykövetségével együtt. A kiállítás augusztus 6. és 27. között lesz megtekinthető.

„A tárlat felkavaró felvételeket tartalmaz azokról a fehéroroszországi tüntetésekről, melyek a 2020. augusztus 9-ei elnökválasztások ideje alatt és után zajlottak. Ezek következtében több mint harmincötezer személyt tartóztattak le és ítéltek börtönbüntetésre (…). Jelenleg több mint harminc újságíró van börtönben, amiért volt bátorságuk a helyszínről az igazságról beszámolni. Egész szerkesztőségek döntöttek a száműzetés mellett, hogy folytathassák a munkát, és elmeséljék a világnak az igazságot, hogy hangot adjanak a szabadságért kiáltó népnek” – áll a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatójában. A Váradra elhozott kiállítás célja is ez, a közös szervezés révén pedig a város is kifejezheti szolidaritását, együttérzését. „A demokratikus értékek tiszteletben tartása képezi egy jól működő, egészséges társadalom alapját, valamint elengedhetetlen feltétele egy város fejlődésének. Hogy a projekt minél nagyobb számú közönséget érjen el, úgy döntöttünk, hogy a főteret választjuk a kiállítás helyszínéül. Emellett a nyílt terek egészségügyi szempontból is nagyobb biztonságot jelentenek a járvány tekintetében” – fogalmazott Florin Birta, Nagyvárad polgármestere.

A polgármester mellett a kiállításmegnyitón jelen lesz a fotók szerzője, Nadia Bujan és a fehéroroszországi román nagykövet, Viorel Moșanu is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában