Rézbánya

2021.07.21. 08:28

Újrakezdték az éhségsztrájkot a bányászok

A rézbányai (Băița Plai) bánya dolgozói azt az ígéretet kapták, hogy sürgősen megoldást találnak a problémáikra, ezért felhagytak az éhségsztrájkkal, de aztán gyors megoldás helyett az ANRM vezetője szabadságra ment. Emiatt a Băița Bihor cég tizenegy alkalmazottja újrakezdte a tiltakozást.

Fotó: bihon.ro

BN-összeállítás

A Băița Bihor bányavállalat június 15-től kezdte el tiltakozását, és július 19-én tizenegy alkalmazott újrakezdte az éhségsztrájkot, írta sajtóközleményében Elena Miclea, a vállalat igazgatótanácsának az elnöke. A konfliktus eredője az, hogy Országos Ásványkincshatóság (ANRM) nem hajlandó kiadni a mészkő kitermelési engedélyt. Múlt hétfőn a Băița Bihor cég képviselői Kiss János PNL-s parlamenti képviselővel és Tudor Moldovan ügyvéddel együtt találkoztak Daniel Grigoriu Norocellel, az ANRM vezetőjével és Mircea Abrudan kormányfőtitkár-helyettessel. A találkozóról a Bihoreanul hetilap számolt be. Mint írták, az ANRM azért nem adja ki a kitermelési engedélyt a mészfejtésre, mert a kitermelési övezet fedi a Băița bányavállalat kitermelési övezetét, és ezt az állítást térképekkel támasztották alá. A Băița Bihor képviselői azt állították, hogy a két kitermelési övezet a valóságban nem fedi egymást, és most is eleve máshol folyik a kitermelés. A találkozón a felek nem jutottak dűlőre, de az ANRM igazgatója azt ígérte, hogy gyors ütemben újravizsgálja az ügyet, mint a Bihoreanul írja, arra hivatkozva, hogy nem állt rendelkezésére minden dokumentum. Ezt követően azonban a főigazgató szabadságra ment. Távollétében Sorin Călin Gal, az ANRM földgáz-ügyi főigazgatója vette át Daniel Grigoriu Norocel hatásköröket, de néhány konkrét ügy kapcsán – és ilyen a rézbányai konfliktus kezelése is – nem adott semmilyen utasítást Galnak, így utóbbi semmilyen intézkedést nem tud foganatosítani ebben az ügyben. Annyit azonban a Bihoreanul hetilapnak elárult, hogy a kormány ellenőrző testülete jelenleg vizsgálja a vonatkozó jóváhagyásokat és dokumentumokat. A hetilap úgy tudja, hogy a bányavállalat már egy hónapja letette az ügynökség Bihar megyei területi szolgálatához a dokumentációt, amit azóta sem kértek ki Bukarestből tanulmányozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában