Légi úton

2021.07.01. 18:31

Újra van nemzetközi repülőjárat Nagyváradon

A Ryanair légitársaság első menetrend szerinti járata csütörtök délután három óra után nem sokkal érkezett meg a nagyváradi repülőtérre, majd körülbelül egy óra múlva ismét felszállt, hogy ezúttal Váradról szállítsa az utasokat Bolognába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pap István

A helyi sajtó jelenlétében szállt le a Ryanair légitársaság Bolognából érkező menetrend szerinti járata a Nagyváradi repülőtéren, azaz szemtanúi lehettünk annak, amint több éves szünet után ismét nemzetközi járat üzemel a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtéren. Miután az újságírók is átestek a szigorú biztonsági ellenőrzésen – volt, akit percekig vizsgáltak és motoztak, mert megszólalt a fémérzékelő kapu – Răzvan Horga, a Nagyváradi Repülőtér ideiglenes főigazgatójának a segítségével gyalogosan mentek ki a reptér platformjára. Útközben már hallatszottak időközönként nagyobb pukkanások, de nem terroristák támadták meg a repteret, hanem, mint azt Răzvan Horgától megtudtuk, a madarakat elijesztő hangjelzések voltak ezek, és ez jelezte egyben azt is, hogy már közel van a gép a reptérhez. És valóban, rövid idő múlva észak felől a város felett már fel is tűnt egy fényes pont az égen, majd lassan, ahogy közeledett, kezdett kirajzolódni a repülőgép alakja. A leszállás gond nélkül zajlott le, a Ryanair Boeing 737-800 típusú gépe simán landolt, majd ráfordult a parkolási felületre. Az első bolognai járattal hetvenegy utas érkezett, zömében olaszok, illetve külföldre elszármazott román állampolgárok. A visszafele tartó járatra 96 utas foglalt helyet.

A Ryanair heti két alkalommal üzemeltet járatot a Nagyvárad–Bologna útvonalon, és az idei nyáron beindítja menetrend szerinti járatait Düsseldorfba (Weeze), Londonba (Stansted) és Milánóba (Bergamo) is, írja a légitársaság és a reptér közös sajtónyilatkozata. A légitársaság akciós áron kínálta jegyeit a Nagyvárad–Bologna járatára, az árak mindössze 19,99 eurótól kezdődtek. Ilyen kedvezményes áron július 3-án éjfélig lehet helyet foglalni a légitársaság honlapján a bolognai járatra. A kedvezményes ajánlat az október 31-iki járattal bezárólag érvényes.

A repülőgép leszállása után Răzvan Horga a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a világjárvány lankadása után alkalom nyílt arra, hogy újra teljes erőből a reptér beindítására koncentráljanak. Kifejtette, nagyon örül annak, hogy ismét sikerült Nagyváradot összekapcsolni más európai városokkal. „Bízunk abban, hogy sikerül meghaladni ezt a nehéz időszakot és biztosíthatok mindenkit afelől, hogy minden óvintézkedést meghoztunk azoknak az egészsége érdekében, akik a nagyváradi reptérről szeretnének utazni” – fogalmazott. Bejelentette, hogy hamarosan beindulnak a járatok a többi, fentebb már említett európai városokba is. Ezek hosszú távú fenntartása alapvetően attól függ, hogy mennyire mutatkozik érdeklődés irántuk a nagyváradi és a Bihar megyei utazóközönség részéről, de a statisztikákat látva bizakodni lehet abban, hogy sikerül ezeket hosszú távon fenntartani. Szombaton két járat száll le Nagyváradon: az egyik Düsseldorfból, a másik Bergamóból érkezik, este pedig elindul Váradról a londoni járat. Hozzátette, hogy az említetteken kívül más úti célokat is létesíteni akarnak, ezért több légitársasággal is folytatnak tárgyalásokat, de ezekről további konkrétumokat nem árult el, tehát azt sem tudni, hogy milyen új úti célokat készítenek elő, sem azt, hogy mely légitársaságokkal folytattak eddig tárgyalásokat. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a statisztikai adatok azt mutatják, hogy lesz elég érdeklődés mindegyik innen üzemeltetett járat iránt, noha a reptér várhatóan csak 2024-ben fog visszatérni a normális, azaz a világjárvány előtti szintre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában