Projektek

2021.07.22. 10:00

Továbbra is uniós pénzből fejlődne Nagyvárad

A nagyváradi önkormányzat előkészíti azokat a projektjeit, amelyekre a következő, 2021–2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban kíván vissza nem térítendő anyagi forrásokat lehívni.

Pap István

A polgármesteri hivatal sajtóközleményében tudatja azt, hogy Florin Birta, a város polgármestere július 20-án a váradi városházán találkozott Marcel Boloșsal, az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség főigazgatójával, akivel Nagyvárad projekt-portfóliójáról tárgyalt. A megbeszélés arra irányult, hogy milyen projektekkel pályázhat a város a legnagyobb eséllyel uniós forrásokra. Ebben a vonatkozásban a városi mobilitás elősegítését, a városrehabilitációt, a zöldövezetek kialakítását és megújítását, az energiahatékonyságot célzó elképzeléseket, a műemlék-felújításokat, illetve az egészségügyi, oktatásügyi, valamint az üzleti környezet fejlesztésére vonatkozó beruházásokat említi a közlemény. A váradi önkormányzat legfontosabb projektjei között szerepel az őssi strand átépítése, illetve modernizálása, a váradszőllősi közpark építése, a December 1. park felújítása, a Sztaroveszky út és a Fő utca felújítása, mely magába foglalja két közúti aluljáró építését is, a nagyváradi vár felújításának negyedik szakasza, új buszok és villamosok beszerzése, gyalogos övezetek kialakítása a városközpontban, valamint ingatlanok hőenergia hatékonyságának a növelése. „Az európai uniós alapok biztosítják a lehetőséget Bihar megye legnagyobb közösségének a fejlődéséhez, éppen ezért a mi stratégiánk az, hogy folytassuk a vissza nem térítendő támogatások lehívását az Európai Uniótól. Általában ezekkel a forrásokkal próbáljuk meg fedezni azokat a szükségleteket, amelyekre nincs elég pénz a város saját költségvetésében. Azonban nem minden célkitűzésünkre áll rendelkezésünkre uniós forrás, mindenesetre mi azt akarjuk, hogy azokra a beruházásokra, melyekre le tudunk hívni uniós forrásokat, legyenek elkészítve a projektjeink”idézte a közlemény Florin Birta polgármester szavait. Ezeket a projekteket a fejlesztési ügynökséghez, az uniós helyreállítási programhoz vagy más programokhoz fogja benyújtani az önkormányzat. A projektek előkészítésével párhuzamosan a nagyváradi önkormányzat dolgozik a források lehívásához szükséges stratégiákon is: ilyen az integrált városfejlesztési stratégia, a fenntartható városi mobilitási terv, valamint az energetikai és klíma akcióterv. A jövőben további találkozók lesznek a városvezetés és az ügynökség képviselői között, hogy véglegesítsék a finanszírozásra előterjesztett célkitűzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában