Beruházás

2021.07.12. 06:58

Tömbház épül a nagyváradi Emília-malom helyén

A nagyváradi Zárda (Mihai Viteazul), Várady Zsigmond (Mihail Kogălniceanu) és Major (1848) utcák által közrezárt területen ötemeletes tömbházat építenek az egykori Emília-malom helyén.

Pap István

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) július 8-iki ülésén módosító javaslatokkal jóváhagyta azt, hogy ötemeletes tömbház épüljön az egykori Emília-malom helyén. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint az Euro Max Investment nyújtotta be a dokumentációt jóváhagyásra. A Zárda, a Major és a Várady Zsigmond utcák által közrezárt területre ötemeletes ingatlant terveznek tehát építeni, amelyben lakások és szolgáltatói, valamint kereskedelmi egységek (üzletek, irodák, orvosi rendelők stb.) kapnának helyet. A CMUAT jóváhagyta az elképzelést azzal a kiegészítéssel, hogy a befektető biztosítson egyensúlyt a lakhatásra használt és a szolgáltatói terek között, illetve javasolta, hogy az épület formája emlékeztessen az egykori Emília-malomra. A testület ugyanakkor kérte az Övezeti Városrendezési Terv (PUZ) elkészítését a három említett utca és a Vámház (Evreilor deportați) utca által közrezárt teljes területre, tudjuk meg Radu Fortiș nagyváradi főépítésztől, akinek szavait a közlemény idézi. A dokumentációt közvitára bocsátják majd.

Az Emília-malmot 1885-ben helyezte üzembe Weinberger Jakab, a létesítmény évente mintegy ötezer tonna gabonát őrölt. A kommunista rendszerben a malmot bezárták, a berendezéseket tönkretették, az épületet pedig raktárként használták. 2000-ben a nagyváradi önkormányzat eladta az ingatlant Ovidiu Copil üzletembernek, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi, majd megyei tanácsosa volt. A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány 2011-ben kezdeményezte az ingatlan ipari műemlékké nyilvánítási eljárását, ami nem járt sikerrel; mint arról annak idején lapunkban többször is cikkeztünk, a politikai és a gazdasági érdekek miatt hagyták elveszni az intézmények közötti útvesztőben a műemlékké nyilvánítási kezdeményezést. Végül az épület rossz állapotára való hivatkozással engedélyezték az épület lebontását 2014-ben. Az ingatlan ledózerolása óta a telek üresen áll.

Vendégvárók

Egyébként a polgármesteri hivatal sajtóközleménye beszámol arról is, hogy két szálló építésére adta jóváhagyását a CMUAT. Az egyik ilyen ingatlan a Kolozsvári út 38. szám alatt fog épülni, a szülészet-nőgyógyászat közelében. A háromemeletes ingatlan földszintjén irodahelyiségek és kereskedelmi egységek lesznek, az emeleteken tizenkilenc lakás kap majd helyet, amelyeket kiadnak majd. Parkolóhelyeket is kialakítanak az építési területen. A telken lévő ingatlanokat lebontják. A másik hasonló beruházás egy panzió építése lesz a Dózsa György utca és a Golgota (Graurilor) utca kereszteződésében. Az itt található ingatlant lebontják, és helyén épül fel a kétemeletes, nyolcszobás panzió, a leendő épület alagsorában tizenhárom parkolóhelyet alakítanak ki. A CMUAT a javaslatot jóváhagyta, és kérte a Részletes Övezeti Terv (PUD) elkészítését. A dokumentációt közvitára bocsátják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában