Megelőzés

2021.07.03. 10:05

Több mint háromszáz kullancscsípést jelentettek

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleménye szerint idén eddig 332 kullancscsípést jelentettek be hivatalosan a megyében. A kullancs vérszívó parazita, tehát a gazdatest vérével táplálkozik. Leggyakrabban az állatok bőrén, bundájában, madarakon vagy ritkább esetekben hüllőkön találhatóak, de az emberre nézve is veszélyes lehet. Magas fűben, erdőkben, nedves helyeken, víz menti tereken tanyáznak leginkább. Általában tavasszal és egész nyáron, kora őszig gyakoribb az előfordulásuk. Olykor olyan aprók, hogy szabad szemmel szinte teljesen észrevétlenek, csak nagyítóval láthatók, és észrevétlenek maradhatnak azután is, hogy rögzültek egy gazdatesthez, ugyanis fájdalommentesek, és térdhajlatokban, fül mögött találnak helyet maguknak – gyerekek esetében gyakran a hajtöveknél kapaszkodnak meg. A kullancsok java nem terjeszt semmilyen betegséget, viszont némelyek a Lyme kór, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a babeziózis, a tularemia, vagy anaplazmózis hordozói.

A kullancscsípést nem szabad félvállról kezelni, minél előbb és minél precízebben el kell távolítani a parazitát – a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb módon pedig ezt csakis egészségügyi dolgozó tudja végrehajtani. Szakember segítségére szükség van azért is, mert számos kellemetlen, akár veszélyes tünete is lehet a kullancscsípésnek, még akkor is, ha a kullancs nem hordoz betegségeket, ugyanis ettől függetlenül allergiás reakciókat válthat ki. A kullancsok gyakran fejfájást, hányingert, lázat, izomfájdalmakat, bőrpírt idézhetnek elő, mely tünetek már az első napon is megjelenhetnek, de 2-3 héttel később is jelentkezhetnek.

Megelőzés

Kirándulások alkalmával ajánlott a hosszú ujjú és szárú ruhadarabok viselete, illetve a zokni és zárt cipő. A világos színű ruhadarabok segíthetnek könnyebben észlelni a kullancsot, sapka, kalap viselete pedig gátolja, hogy a kullancs a hajba bújjon. A megelőzésben segíthet az ösvényen maradás, minél kevesebb érintkezés az avarral, ágakkal, bokrokkal, amiken kullancsok bújhatnak meg. Ajánlott továbbá a riasztó sprayek használata, melyek sok esetben már nemcsak szúnyogok ellen hatásosak. Sátorozáskor szúnyoghálót kell használni és szintén világos színű plédeket.

A szabadban töltött idő után alaposan le kell zuhanyozni, de még előtte át kell vizsgálni a ruhákat, az egész testet, illetve, ha van kutya is, akkor annak a bundáját is. A kullancsok gyakran még órákig nem rögzülnek, ezért esélyes, hogy hazaérkezéskor még gond nélkül eltávolíthatjuk.

Kertes házak esetében fontos az udvar és az udvaron lévő növényzet karbantartása, a rendszeres takarítás, az udvaron tartott kutyákat, macskákat pedig ebben az időszakban (külsőleg) féregteleníteni kell havonta. A tanyákon, legelőkön dolgozók, akik jobban ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének, az előírásoknak megfelelő védőfelszerelést kell viseljenek.

A helyi önkormányzatoknak mindemellett kötelességük időközönként rovarirtást végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában