Medertisztítás

2021.07.22. 07:51

Tisztítják a Sebes-Köröst

Fotó: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

Medertisztító munkálatokat végez a Körösök Vízügyi Igazgatósága a Sebes-Körös váradi szakaszán, a Szováta utca melletti övezetben. A folyó jobb partján kinőtt növényzetet kivágják, a hordalékot pedig kikotorják onnan. Ezzel egy időben összeszedik a folyóba dobott hulladékot is. „Ebben az időszakban a Körösök Vízügyi Igazgatósága mederkotrást és tisztítást végez a Sebes-Körös jobb partján. A kotrógép a Densușianu és az I. Károly híd között van, és a partvédő gát betonlapjait tisztítja. Idővel a hordalékok, amelyek lerakódtak a parton, kedveztek a vízi növényzet elterjedésének és csökkentették a vízmélységet. A gátak karbantartása és a medertisztítás nagyon fontos a lakosság biztonsága szempontjából, különösen árhullámok idején”nyilatkozta Anca Mihociu, az igazgatóság szóvivője.

Az intézmény szakemberei méréseket végeztek és megállapították, hogy a meder az említett övezetben hatvan százalékban el van tömődve, és míg a tavaly a vízbeeresztő zsilipnél takarítottak, ezen a nyáron feljebb költözött a kotrógép. Anca Mihociu elmagyarázta, hogy ebben az övezetben a hordalék nagy mértékben kedvezett a vegetáció elterjedésének a part mentén, ezért a mederkotrást szakaszosan végzik el, hogy az ökoszisztémát a lehető legkisebb mértékben érintse ez a beavatkozás. A berendezés naponta néhány órát dolgozik maximum négy napon át egy héten, hogy legyen idő arra, hogy a víz elhordja a kiásott hordalékot, illetve, hogy a vízi élőlényeknek is időt adjanak arra, hogy biztonságba vonuljanak. Egyébként az igazgatóság együttműködési egyezményt is kötött több környezetvédelmi civil szervezettel: az Aqua Crisiusszal, a Milvus Csoporttal és a Bihar Megyei Fenntartható Fejlesztési és Környezetvédelmi Övezetek Központjával; a mostani munkálatok is ennek jegyében történnek, hogy védelmezzék a környezetet. Ezért is zajlik a mederkotrás most, amikor a fészekrakási időszak és az ívási időszak már lejárt. A munka maximum száz méter hosszú területen zajlik, hogy az élőlényeknek legyen helyük menekülni. A bal parton meghagynak egy tíz méter széles nádas sávot, ahol az élőlények megbújhatnak, továbbá nem lesz növényirtás ott, ahol a bokorsáv kevesebb, mint tíz méter széles. „Tekintettel a lakosság biztonságára, valamint számításba véve a környezetvédelmi hatásokat is, a medertisztítást főleg a jobb parton végzik el, ott, ahol a növényzet és a hordalék már a gátat veszélyezteti, míg a bal parton tiszteletben tartják a korábban hozott környezetvédelmi intézkedéseket” – magyarázta Anca Mihociu.

Fotó: ebihoreanul.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában