testvériskola

2021.07.02. 08:17

Tankönyvadomány érkezett a Lorántffyba

Német nyelvtankönyvekkel gazdagodott szerda délután a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium. A tankönyvek, amelyek a német intenzív kilencedik osztálynak válnak a hasznára a jövő tanévtől, a fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium adományaként érkeztek a váradi iskolába.

Forrás: A szerző felvételei

János Piroska

A tankönyveket a fehérgyarmati iskola vezetőségéből álló delegáció hozta el az egyházi iskolába, amely, ünnepi keretet adva az eseménynek, az oktatási intézmény szomszédságában levő váradolaszi református templomban fogadta a vendégeket. A megjelenteket, köztük Csűry Istvánt, az iskolát fenntartó Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, Dénes István-Lukács esperest, a váradolaszi református egyházközség lelkészét Soós Sándor leköszönő iskolaigazgató köszöntötte, rövid betekintést nyújtva abba, hogyan is született meg a teológia–intenzív német osztály indításának gondolata. „A református teológia szak nemcsak a teológiára készít fel, ezt a sokak által vélt gondolatot próbálták »kibillenteni« akkor, amikor a német nyelvvel bővítették a szakot. Egy szorgalmas diák négy év alatt a szakon belül megtanulhat németül, azonban mindig is gondot jelentett a tankönyvek hiánya” – tette hozzá a nyugdíjba vonuló iskolaigazgató, akinek helyét július 1-től Papp Anikó aligazgató vette át. „Ennek a problémának a kiküszöbölésére nyújtott most segítséget a fehérgyarmati iskola, tettük szépen példázza a két intézmény közötti jó kapcsolatot” – jegyezte meg Soós Sándor. „A jövőről szól ez a kapcsolat” – tette hozzá Csűry István püspök, aki rövid felszólalásában említést tett a felekezeti oktatás nehézségeiről is. „Az a hármas kötelék, amelyben a harmadik maga az Isten, nehezen szakad el” – mutatott rá az egyházi elöljáró, Isten áldását kérve a két intézmény közötti kapcsolatra.

„Maga a gondolat, hogy a két intézmény között egy testvériskolai kapcsolat jöjjön létre, akkor fogalmazódott meg bennem, mikor 2020. január 20-án kineveztek a Deák Ferenc Gimnázium vezetői állásába. Ekkor hívtam fel Soós Sándort, akihez korábbi barátság fűzött, hogy mit szólna ahhoz, ha a két gimnázium között kialakulna egy olyan testvériskolai kapcsolat, amely a pedagógus-pedagógus, diák-diák és az iskolaigazgatók között olyan élő kapcsolattá alakulna, amely segédeszközök egymáshoz való eljuttatásában, pedagógus-továbbképzésben, vendégórákban vagy diákcsere-programban nyilvánulna meg. Sajnos a pandémia közbeszólt, és most érkeztünk el odáig, hogy az akkor megígért német nyelvkönyveket el tudtuk hozni. Bízunk abban, hogy a jövőt illetően elindul egy olyan gyakorlati tevékenységen alapuló kapcsolat, ami nemcsak a beszéd, írás szintjén fog maradni, hanem egy oda-visszaható, egymást szívesen fogadó és egymásért tevő munkakapcsolat alakítja majd a két közösséget” – nyilatkozta a Bihari Naplónak Iszák Tibor iskolaigazgató.
A tankönyvadomány átvételének hangulatát két harmadik osztályos diák tette emelkedettebbé: Tamás-Péter Dorka és Nagy Dorka Fanni egy-egy éneket adott elő a megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában