Környezetvédelem

2021.07.26. 14:34

Tánczos Barna: Elfogadhatatlanul sok az ideiglenes hulladéklerakat Biharban

Bihar megyébe látogatott Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere. Reggel Dumitru Țiplea prefektussal folytatott tárgyalásokat, a két intézményvezető ezután egy sajtótájékoztatón számolt be a történtekről a megyeháza dísztermében.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Dumitru Țiplea prefektus arról számolt be, hogy a sajtótájékoztatót megelőzően több, a környezetvédelemmel kapcsolatos problémát is megtárgyalt Tánczos Barna miniszterrel. Ezek előzménye, hogy két héttel ezelőtt két bizottságot is létrehozott a kormánybiztos: az egyik a környezetvédelmi jogszabályokat veszi górcső alá, főleg azokat, melyek már túlhaladottak, és módosításokat igényelnek, a másik pedig az engedélyezett ideiglenes hulladéklerakatokkal foglalkozik, melyek száma az utóbbi másfél évben tízről hatvanötre nőtt. Ugyanakkor szóba került még a nagyszalontai tűzeset is.

Tánczos Barna megjegyezte, hogy Bihar megye élen jár a hulladékkezelésben, éppen ezért megengedhetetlen, hogy egyes cégek nyomásgyakorlásának hatására ilyen sok engedélyezett lerakat működjön. Az utóbbi időben fokozottabban

odafigyelnek az illetékes szervek a hulladékok behozatalára Romániába, ellenőrzik a szállítmányokat, és igyekeznek ezek számát lecsökkenteni. Ennek ellenére hamis vagy helytelenül kitöltött dokumentumok alapján még mindig rengeteg olyan hulladéknak minősülő anyag kerül az országba, melyek aztán az említett lerakatokban „landolnak”, vagy még rosszabb esetben, ott lesznek hagyva valahol a szabadban. Folytatni kell az ellenőrző akciókat, és ha kell, büntetőjogi eljárásokat indítani a felelősök ellen – hangsúlyozta a miniszter, aki amúgy gratulált a Bihar megyei polgármesteri hivataloknak és a megyei önkormányzatnak azért, amiért példás módon megszervezték a több frakcióban történő szelektív hulladékgyűjtés menedzsmentrendszerét.

A tárcavezető ezután arra hívta fel a figyelmet, az Erdélyi-szigethegység nemzeti parkjában is gondot okoz az, hogy tiltott területekre hatolnak be gépjárművekkel. Nyilvánvaló szerinte, hogy változtatni kell a vonatkozó törvényeken, és szigorítani kellene ezeken, például úgy, hogy elkobozzák a vétkesek közlekedési eszközeit. A szabálysértők elbátortalanítását célzó új intézkedések és szankciók bevezetése érdekében az általa vezetett tárca együttműködik az igazságügy-minisztériummal, egy tárcaközi bizottság foglalkozik ezzel, jelezte az RMDSZ-es politikus.

Megtudtuk azt is, hogy az erdők adminisztrálása is témája volt a prefektúrán zajlott megbeszélésnek. Bihar megyében az erdők nagy részét visszaszolgáltatták. Felvetődött: fel kell leltározni azt, hogy melyik helyhatóságnak nincs szerződése az erdők őrzésére, és tisztázni kellene a jogi helyzetét az erdővel borított területeknek, megelőzendő az illegális fakitermelést – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A vízgazdálkodásról is beszéltek, hiszen több vízügyi befektetés is zajlik a megyében. A miniszter szerint az elkövetkezendő hetek legfontosabb feladata beazonosítani azokat a határ menti helyszíneket, ahol meg lehet állítani a folyókon úszó hulladékokat, melyek aztán Magyarország felé „exportálódnak”. Tizenkét ilyen munkapont lesz – idén közbeszerzési eljárást írnak ki a hatástanulmányok kidolgozására, és pénzalapokat biztosítanak a kivitelezésre, ígérte Tánczos Barna.

Dumitru Țiplea több javaslatot is tett a környezetvédelmi miniszternek, többek között azt, hogy az ideiglenes hulladéklerakatok legyenek körbekerítve, és platformra építve, bizonyos távolságra a lakott településektől, hogy a szaguk ne zavarja a lakosságot; lehessen pontosan nyomon követni, hogy a külföldről beérkező hulladékot ki szállítja, gyűjti és hasznosítja újra stb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában