Eredmények

2021.07.29. 10:17

Óvások után: közzétették a tanári véglegesítő vizsga eredményeit

BN-összeállítás

Az óvások elbírálása után 76,06 százalékos az átmenési arány a tanárok idei véglegesítő vizsgáján. Az óvások előtti eredményhez képest (72,90 százalék) ez 3,16 százalékpontos növekedést jelent – közölte a tanügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az 1508 óvás elbírálását követően a sikeresen vizsgázó tanárok száma 6032-re emelkedett, azaz ennyien kaptak legalább 8-ast. Az óvások előtt ez a szám 5782 volt.

Ahhoz, hogy a jelölt vizsgáját sikeresnek nyilvánítsák, legalább 8-as átlagot kell elérnie, amelyet az összes vizsgán – beleértve az írásbeli vizsgát is – elért pontszámok súlyozott átlagaként számítanak ki. Az írásbeli vizsgán szerzett jegy a végső jegy 70 százalékát teszi ki. Az írásbeli véglegesítő vizsgán idén 8300-an vettek részt, 366-an visszaléptek. Egy vizsgázót kizártak csalás miatt, két jelentkezőnek pedig semmissé nyilvánították a dolgozatát. A véglegesítő vizsga jogosít fel a tanári szakma gyakorlására a közoktatásban.

Megyei adatok

Bihar megyében az óvások elbírálását követően valamivel több mint egy százalékkal (1,04%) nőtt a sikeresen vizsgázók száma (79,27%). Összesen 153 tanár vizsgázott sikeresen, ami 8,94 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest, amikor a tanárok 70,33 százaléka kapott nyolcasnál nagyobb jegyet. Az óvások elbírását követően a megyében további két tanár szerezte meg a sikeres vizsgajegynek számító nyolcas minősítést dolgozatára. Bihar megyében 33 óvást nyújtottak be, ezek közül 17 esetben növelték a jegyet, két esetben ugyanaz maradt a minősítés, 14 vizsgázónak pedig kisebb jegyet adtak. Bihar megyében a vizsgán 195 személy jelent meg, ez a vizsgára jogosultak 96,11 százaléka, öt személy visszalépett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában