Szentmise

2021.07.23. 13:00

Nagykilenced: legyetek béketűrők!

A hetedik alkalommal folytatódott az idei nagykilenced július 21-én, szerdán 18 órától a nagyváradi Szent József-telepi templomban. A téma József, a béketűrés példaképe volt, a meghívott szónok pedig Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója, akinek a munkatársai is közreműködtek.

Forrás: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a katolikus egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, mellyel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdette meg Jézus nevelőapjának évét Ferenc pápa, aki Szent Józsefnek nagy tisztelője.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünneplik meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuț Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. Folyó évben a januártól szeptemberig terjedő időszakban, minden hónap harmadik szerdáján emlékeznek meg különleges módon Szent Józsefről szentmise bemutatásával, a rózsafüzér férfiak általi elimádkozásával, tanúságtétellel, valamint szentségimádással.

„Legyetek béketűrők!” – idézte Szent Jakab levelét Karácson Tibor atya, a júliusi alkalom szónoka és főcelebránsa. Arra hívta fel a figyelmet: az apostol azt próbálta bizonygatni, hogy a türelmetlenség tulajdonképpen a hitetlenségnek a jele, mert arról tanúskodik, hogy az ember nem számol Jézus eljövetelével, holott számtalanszor előfordul az a Szentírásban, hogy a közeledő Bíró az ajtó előtt áll. Nagy vigasztalást nyújthat ugyanis a türelem és az a hit, hogy Jézus itt van közöttünk, tanít, és képessé tesz minket a türelemre és a béketűrésre. Ezekre különösen nagy szükség van a mai világban, és ez minden generációra, családra, munkahelyre érvényes, mert minél jobban fogy a türelem, annál inkább nő a keserűség és a feszültség, melyek megmérgezik a szívünket, és ilyenkor sajnos képtelenek vagyunk a hosszabb távú béketűrésre.

Az apostol által leírt valódi türelem nem a nehéz helyzetben elképzelt javulásra van beállítva, hanem az élő, szerető és kegyelmesen cselekvő Istenre, a teljesen Rá való hagyatkozás tehát az a béketűrés, melyet nekünk gyakorolnunk kell. Ez a fajta türelem sohasem fogy el, mert a legkilátástalanabb helyzetben is érezzük, hogy van egy bizonyos segítség, ami éltünk problémáit megoldja. Ez a fajta béketűrés „tudja”, hogy létezik összefüggés a bűn és a bocsánat, a halál és a feltámadás között. Szent József azért a béketűrés példaképe, mert ő ebből a szemszögből látta az egész élete történéseit. Lehetett volna türelmetlen – a Szentírásban számtalan történet bizonyítja, hogy oka lett volna rá, hogy békétlenkedjen, azonban ő belátta, hogy neki türelmesnek kell lennie, mert Istennek terve van vele is. Megértette, hogy Isten koncepciójában ő úgy van felhasználva, ahogyan az a megváltáshoz szükséges. És nekünk is azt kell felismernünk, hogy Isten minket is kiválasztott tervének beteljesítéséhez, és éppen emiatt kell mi is türelmesek legyünk – hangsúlyozta a tisztelendő.

A szentmisén a kántori szolgálatot ezúttal Majoros Attila látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában